Новини Турагенции

TUI прогнозира силен летен сезон

   
TUI прогнозира силен летен сезон

Най-големият европейски туроператор ТУИ (TUI) прогнозира силен летен сезон въпреки високите цени, след като обяви по-добри от очакваното резултати за традиционно по-слабия зимен сезон, предаде БТА, цитирайки Ройтерс.

Акциите на компанията, която управлява хотели, круизи, курорти и авиокомпания, се покачиха в ранната търговия днес, след като ТУИ потвърди прогнозата си за 2024 г. за 10-процентен ръст на приходите и 25-процентен скок на оперативната печалба.

Макар и да са налице положителни тенденции за втората половина на годината, от ТУИ посочват, че "са налице макроикономически и геополотически рискове, особено в региона на Близкия изток".

Германската компания, която наскоро се прехвърли от фондовата борса в Лондон към тази във Франкфурт, обяви, че 60 на сто от лятната й програма вече е продадена, което е близо до нивата от 2023 г., докато в същото време цените са се покачили с 4 на сто.

Туристическите компании се надяват, че тазгодишният летен сезон ще надмине предпандемичните нива въпреки икономическата несигурност, забавянето в доставките на самолети и поскъпването на авиационните горива.

През първото тримесечие приходите на ТУИ са нараснали с 16 на сто до рекордните 3,6 милиарда евро, като най-добре се представят хотелите и круизите. Оперативната загуба на ТУИ през периода намалява до 189 милиона евро при прогнозни 246 милиона евро, като мекото зимно време е дало мотив на много туристи да направят резервации в последния момент. Търсенето е било особено силно при пътуванията на кратки и средни разстояния, като най-популярните дестинации са Канарските острови и Египет, а Кабо Верде постепенно набира скорост.

Същевременно ТУИ обяви, че опитва да реши проблемите на своите служители на Канарските острови, които се сблъскват с демонстрации против масовия туризъм, като инвестира в жилища, а не в хотели.

По думите на главния изпълнителен директор на ТУИ Себастиян Ебел компанията предлага да построи жилища за служителите си. Той освен това се опита да омаловажи донякъде проблема с демонстрациите, но изтъкна, че "това е важна тема". Според него пакетният туризъм, предлаган от компанията, не допринася за задълбочаване на жилищния проблем на островите, изтъквайки, че всеки турист, доведен от ТУИ, има осигурено легло в хотел.