Новини Събития

Туристически информационен център – Габрово организира безплатни туристически пешеходни обиколки на града

   
Туристически информационен център – Габрово организира безплатни туристически пешеходни обиколки на града

Безплатни туристически пешеходни обиколки започва Туристически информационен център – Габрово. Това съобщават от институцията. 
Обиколките са под надслов „В Габрово каквото видите, чуете и научите, с него и в живота може да сполучите….“. Туровете започват в рамките на Дните на хумора и сатирата - на 17 май (петък) от 16:00 ч. и на 19 май (неделя) от 11:00 ч.. Началната точка е сградата на туристическия център на улица “Опълченска” 11, поясняват организаторите.

Обиколката ще представи Габрово с неговата история, култура, индустрия. От разказите на туристическите водачи посетителите ще разберат повече за най-стария квартал на Габрово „Шести участък“, откъде идва неговото име и защо в Габрово се намира шестият полицейски участък след първите пет в София, кои са Хаджи Кръстю Априлов и Васил Априлов и каква следа са оставили в духовния и културен живот, кое е Първото новобългарско светско училище и как е било създадено то, кой е най–съвременният и изцяло дигитализиран музей и защо Габрово е наричан „Българският Манчестър“, няма да бъде пропуснат и габровският хумор, посочват организаторите.
БТА припомня, че на 16 май Музеят на хумора и сатирата в Габрово ще представи новата Музейната библиотека и ще открие изложбите "Сатира и пропаганда” и „Паралелно“. Ретроспективната изложба на Елиза Ковачева – Цокова „Елиза в огледалния свят“ ще бъде представена същия ден в Дечковата къща в Габрово, а в пространството на Драматичен театър „Рачо Стоянов“ ще бъде представена книгата на Елена Панайотова "Приложен театър: Теория и практики от България до Африка".
На 17 май – Денят на Габрово, програмата започва, с молебен за благополучие в храм „Успение на Пресвета Богородица“, по-късно ще бъде издигнато знамето на града на площад „Възраждане“. По обед оркестър „Габрово“ ще изнесе концерт в градската градина „Глинени гърнета“, по-късно е церемонията по награждаване на децата на Габрово с приз „Дарования и постижения“. В Художествена галерия „Христо Цокев“ ще бъде представена художествената изложба, посветена на празника на града. Вечерта на площад „Възраждане“ Васил Петров, Живко Петров, Радослав Славчев и Димитър Семов ще изнесат концерт под надслов „The best of Vassil Petrov“, последната изява за Деня на Габрово е концерт на RDMK.
На 18 май първата проява от програмата е „Национален карнавал ревю на котки – Розмари Казасова“ в Спортна зала „Орловец“, по-късно е детското шествие „Карнавална уличка на чудесата“ на улица „Радецка“, а след него е Детският мини карнавал в Градинката с мечката. 
Карнавалното шествие е насрочено за 18:00 ч. и ще бъде по традиционния маршрут в центъра на Габрово. На сцената ще излязат FolkustiX, 100 Кила, Dolapdere Big Gang и DJ MC Камен, ще има и шоу с фойерверки. 
Карнавалът в Габрово тази година ще бъде под мотото „Make КАРНАВАЛ, not war“. 
На 19 май в градската градина „Глинени гърнета“ ще се състои Пътуващият фестивал „Лятно театро за всички“, а вечерта на площад „Възраждане“ концерт ще изнесе група "Молец". В парк „Маркотея“ се организират Детски празник „В света на приключението 8“.