Новини Транспорт

Китай стимулира туризма с 15-дневен безвизов престой за круизи

   
Китай стимулира туризма с 15-дневен безвизов престой за круизи

Туристите, които влизат в Китай на международни круизи, могат да останат без виза до 15 дни в избрани провинции, обявиха от правителството - на фона на опитите на Пекин да подкрепи своята круизна и туристическа индустрия. Правилата изискват чужденците да влизат през едно от 13 круизни пристанища в страната, според Националната служба по имиграцията на Китай.

Посетителите трябва да са част от туристическа група от най-малко двама души, организирана от китайска туристическа агенция, както и да напуснат страната със същия круиз. Туристическите групи могат да пътуват до Пекин или до други крайбрежни провинции.

“Пълното прилагане на политиката за безвизов достъп за чуждестранни туристи е важен стълб за ускоряването на развитието на китайската круизна икономика и важна мярка за насърчаването на институционалното отваряне на Китай.”

Круизният бизнес в Китай отчита сериозен напредък през тази година, след като първият построен в страната лайнер Adora Magic City потегли на първото си плаване на 1 януари.

Тази седмица седем круизни пристанища бяха добавени към предишните 31 като допустими входни точки, съгласно съществуващата политика за безвизов транзит на Китай.

Безвизовият транзит позволява на граждани от определени държави да остават в Китай без виза до 144 часа, докато преминават на път за друга страна. През ноември Норвегия беше добавена към държавите, отговарящи на условията за безвизов транзит през Китай, с което техният брой стана 54.

Отваряне след пандемията 

Китай се стреми да привлече отново туристи, след като отвори границите си през миналата година и започна да възстановява международните въздушни маршрути, с което сложи край на продължителите три години строги ограничения заради COVID-19.

През декември страната прeдoстави временно освобождаване от виза за пътувания до 15 дни за гражданите на Франция, Германия, Италия Нидерландия, Испания и Малайзия. Пекин също така прие през февруари споразумение за взаимно освобождаване от визи със Сингапур. То е в сила до ноември тази година.

Местни компании се опитват и да подобрят изживяването на чуждестранните туристи в страната. Подразделението на Alibaba - Ant Group, отскоро разрешава на чуждестранните посетители да харчат до 2 000 долара на година чрез мобилното приложение Alipay, без да им се налага да регистрират документ за самоличност в страната. 

Данни сочат, че 13 милиона чужденци са влезли или излезли от Китай през първите три месеца на годината, което е с над 40% по-малко, в сравнение със същия период на 2019 г.