Новини Транспорт

В центъра на София вече има място за съхранение на багаж

   
В центъра на София вече има място за съхранение на багаж
LockStars Luggage Locker е в подлеза на ЦУМ
  Мирослав Иванов

Както в повечето европейски страни, така и в центъра на София вече има място за съхранение на багаж. Така всички туристи – българи или чужденци, могат да си оставят куфарите, ако са отседнали например в Airbnb, за да могат спокойно да се разхождат из столицата по забележителности или по бизнес срещи, докато им дойде времето за полет, автобус или влак. Новата услуга се казва LockStars Luggage Locker и се намира в историческия център на София – точно на входа на римските руини на антична Сердика в подлеза на ЦУМ, зад църквата "Света Петка", като е удобно място, защото е в близост до метростанцията.

„Идеята ни е взаимствана от Германия, където системата я има на всички гари на „Дойче бан“, заяви пред TravelNews Симеон Атанасов, собственик и управител на LockStars Luggage Locker. Той в момента е в процес на преговори за отварянето и на още помещения за съхранение на багаж на възлови места в София. Цената за поставяне на багаж в малко шкафче излиза 6.90 лева до 4 часа, а след това се начислява допълнителна такса за всеки следващ час.

Системата е взаимствана от Германия

При депозиране на багажа се заплащат първите 4 часа. Ако искате да наемете шкафчето за повече от 4 часа, когато се върнете да вземете багажа си, системата ще ви помоли да заплатите допълнително за всеки допълнителен час наем, обясни Атанасов. Тарифите са гъвкави и зависят от продължителността на ползване и размера на шкафчето. Плащате само за периода, през който използвате шкафчето. Наемът може да бъде до 72 часа.

„Нашата цена е с 40% по-ниска в сравнение с другите европейски столици“, коментира Атанасов. Плащането става само с кредитни и дебитни карти, включително от мобилни устройства и мобилни портфейли. За удобство LockStars Luggage Locker предлага 3 различни размера шкафчета, за да сте сигурни, че плащате само за нужното пространство. От размер L, подходящ за ръчен багаж и чанта, до изключително голям джъмбо размер XL-B, който побира 9 чанти/раници или 2 големи куфара. Можете да проверите в кой размер шкафче ще се побере багажът ви, преди да го наемете, подчерта Симеон Атанасов. Вратите на празните шкафчета в обекта са отворени по подразбиране, така че можете да приберете чантите си в правилния размер на шкафчето, преди да пристъпите към плащане.

Компанията предлага денонощно обслужване 24 часа, 7 дни в седмицата, като обектът е отворен дори на национални празници с пълна поддръжка за обслужване на клиенти. LockStars Luggage Locker е под постоянно видеонаблюдение, за да се гарантира безопасността на туристите и на багажа. За допълнителна защита на обекта, външната врата се заключва автоматично от 22:00 до 06:00 часа и достъпът се осъществява чрез контакт с оператора след натискане на външния домофонен бутон.

Екипът, който обслужва помещението, е на разположение 24/7, в случай че има въпроси или проблеми, като услугата е и на английски език.

Системата LockStars за самообслужване за оставен багаж е произведена в Германия и е част от широка мрежа от системи за обществени шкафчета в Европа, САЩ и Австралия. Тя работи на повечето европейски летища, автобусни и жп гари, включително Deutsche Bahn в Германия, NS Stations в Холандия и ÖBB Австрийските федерални железници.

Мирослав Иванов