Новини Събития

Историкът Бетани Хюз показва България на света на 24 май

   
Историкът Бетани Хюз показва България на света на 24 май

В дългоочаквания епизод за България от най-новия сезон на световно известната поредица „Съкровища с Бетани Хюз“ по Viasat History Проф. Хюз пътува до нашата страна, където мозайка от култури е създала невероятна история. Бетани е впечатлена от майсторството на изработката на златното съкровище на 6000 години от Варна, което показва живота на хората, изковали една от първите култури в Европа.

В изгубеното гръцко селище Хераклея Синтика близо до Петрич тя открива следи от базилика и древно светилище за богинята Немезида. По собствените думи на Проф. Хюз това е едно от най-запомнящите се нейни пътувания в България, тъй като там присъства на разкопки, които продължават и в момента. Благодарение специален достъп в Долината на тракийските царе, Бетани влиза в климатично контролираната тракийска гробница на 2300 години, която е в списъка на ЮНЕСКО на световното наследство, с изключителни живи стенописи, които все още са непокътнати. В Музея на Казанлък тя ни показва изключителни находки Епископската базилика на късноантичния Филипопол вече трета година е един от най-посещаваните културно-исторически обекти в Пловдив, а уникалните мозайки от 4-6 век, разположени на две нива предизвикаха интереса и на Проф. Бетани Хюз. През април в археологическия подлез на Пловдив, намиращ се на няколко метра от Епископската базилика, беше отворена след обновяване, късноантичната сграда "Ирини", чийто мозайки съперничат по красота на тези в Базиликата. 

Тази късноантична сграда, Епископската и  Малката базилики са вписани в Индикативната листа на  България в ЮНЕСКО през 2018 година, но до окончателното одобрение  предстои още много работа по изготвянето на номинационното досие.  Преживявайки огнения нестинарски ритуал в село Кости, където е разпозната и посрещната с изключително гостоприемство и възторг и ставайки свидетел на това как помашката общност рисува лицата на своите булки в село Рибново, Бетани открива колко много древни традиции все още съществуват в България.

Бетани завършва пътуването си пред паметника на Бузлуджа, комунистическа реликва, символизираща сблъсъка на болката от припомнянето на миналото и опасността от забравянето на уроците му. Преди това, обаче, ще видим Рилския манастир, езерата и Паневритмията и още обичаи, културни обекти и забележителности на България през очите на световно известната историчка.