Новини Турагенции

Карта холидей предлага уникална обиколка на Канада

   

Ниагарският водопад е част от програмата
  Карта холидей

Ниагарският водопад, Торонто, Отава, Монреал, Квебек, Национален парк Банф, Ванкувър и Виктория. Това са част от местата, които може да посетите с туроператора „Карта холидей“, ако се включите в уникалната им екскурзия за обиколка на Канада. Има две дати за тръгване – от 9 август 2024 г. до 23 август 2024 г., и от 30 август до 13 септември 2024 г., заяви за TravelNews Николай Александров, управител на туроператора. Цената е 5790 евро на човек, в която влизат самолетни билети, настаняване, закуски, трансфери, вътрешни полети и медицинска застраховка.

Канада, известна със своите зашеметяващи природни пейзажи, мултикултурно общество и прогресивни ценности, е обширна северноамериканска държава, граничеща с три океана и простираща се от Атлантическия до Тихия океан. Със своите оживени градове, сред които Торонто, Ванкувър и Монреал, както и с обширната си дива природа, тя предлага богата палитра от преживявания – от динамична градска култура, до приключения на открито във величествените планини, девствените езера и бореалните гори. Канада е известна със своята ангажираност към приобщаването, социалното благосъстояние и опазването на околната среда, което я прави гостоприемна и напредничава нация.

Торонто

е най-големият канадски град, известен със своето мултикултурно разнообразие, с над 200 етноса, служещ като глобален център за финанси, технологии, изкуство и култура. Над половината от населението му е родено извън Канада, което го прави един от най-мултикултурните мегаполиси в света. Често е наричан "Северният Холивуд" заради процъфтяващата си филмова индустрия. Той е третият по големина център за филмови и телевизионни продукции в Северна Америка. Градът е културен център с процъфтяваща художествена сцена, дом на музеи, галерии, театри и музикални сцени от световна класа, които целогодишно предлагат разнообразни представления, изложби и събития. Има по нещо за всеки вкус - от постановки в стил "Бродуей" до независими арт проекти.

Следващата спирка е

Ниагарският водопад.

Само си представете стотиците тонове вода, които всяка минута се изсипват в шеметни, пръскащи, пенещи се водни струи, спускащи се с гръм и трясък от 52 метра надолу към река Ниагара. Нищо чудно, че Ниагарският водопад, едно от най-известните и впечатляващи природни чудеса в света, отдавна е магнит за туристи, смелчаци и младоженци. Разположен на границата между САЩ и Канада, той се състои от три водопада - Подковата, Американският водопад и водопадът Брайдал Вейл /Булчинския Воал/ и е известен с впечатляващия си дебит и спиращата дъха природна красота. Ниагарският водопад е не само шеметно природно чудо, образувано от река Ниагара, но и значителен източник на водноелектрическа енергия както за Канада, така и за САЩ. Тук ще прекарате няколко вълшебни часа. Ще се разходите в парка в близост до водата, ще хапнете в някой от ресторантите с чудна гледка, ще направите и чудни снимки за спомен от този незабравим ден.

След това идва време за

Отава - столицата на Канада.

От център за добив на дървен материал и железопътни линии от минали дни, днес е разцъфнал модерен град, който разполага с впечатляващ набор от обществени паметници, музеи, галерии и други забележителности. Обиколката ще започне с посещение на Парламентарния хълм, известен с емблематичната си готическа архитектура. Тук се помещава не само канадският парламент, но и Кулата на мира, която е символ на националното единство и паметта, обясни Николай Александров. Обиколката ще продължи с посещение на Националния център за изкуства и с пазара Byward - един от най-старите и големи обществени пазари в Канада, предлагащ оживена смесица от местни продукти на над 500 фермери и търговци, занаятчийски стоки, кокетни ресторанти и нощен живот, което го прави любима дестинация за всички в Отава. Тук по-любопитните от вас ще могат да опитат легендарните „бобърски опашки“ - популярно тестено лакомство, наподобяващо пържено тесто с форма на опашка от бобър, често гарнирано с различни сладки добавки.

Бавно ще се приближите до провинция

Квебек и Монреал.

Основан преди три века и половина, това е вторият по големина френскоговорящ град в света. Монреал носещ в себе си европейска атмосфера и космополитен дух, се гордее с уникална комбинация от културите на основателите на Канада. Срещата на френското и английското, добавянето и на други етнически влияния, са създали невиждана смесица в този чудесен град. Старият Монреал предлага живописни калдъръмени улички и исторически сгради от сив варовик. Латинският квартал на улица "Сен Дени" с неговите оживени кафенета на открито, дават свежа глътка от променящата се всеки път градска панорама. Ще посетите катедралната - базилика Нотр Дам, любимо място на Лучано Павароти и зашеметяващ пример за готическа възрожденска архитектура, с неописуема вътрешна украса, включваща ярки витражи и сложно издълбани тежки, дървени скулптури. Ще изкачите хълма Монт Роял, предпочитано място за разходки и отдих. Продължавате с една от най-големите базилики в - "Свети Йосиф", както и с университета McGill.

В програмага влиза и целодневна екскурзия до Квебек - единственият град с крепостни стени в Северна Америка, обявен от ООН за обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Пътят до там минава по Трансканадската магистрала, простираща се на повече от 7800 километра от Атлантическия до Тихоокеанския бряг. Това е не само втората по дължина национална магистрала в света, но и жизненоважна транспортна артерия, свързваща разнообразните канадски пейзажи, култури и общности.

Пристигайки в Квебек

ще разгледате Горния и Долния град, площад "Роял" смятан за родното място на френската цивилизация в Северна Америка, с археологически останки от 17-и век, които предлагат на посетителите поглед към богатото колониално наследство на града. Продължавате със сградите на парламента и Цитаделата, парка Battlefields или Равнините на Абрахам, който не само е бил свидетел на ключова битка между британските и френските сили през 1759 г., но и служи като спокоен градски оазис с обширни зелени площи, живописни пешеходни пътеки и зашеметяваща гледка към река Сейнт Лорънс.

Отправяте се на север по пътят Icefield Parkway, за да се насладите на невиждани пейзажи - кристални синьо-зелени езера, свежи планински потоци, дълбоки гори, заснежени планински върхове са пред очите ни навред. След пристигането в леденото поле на Колумбия, тръгвате към ледника Атабаска /височина 2700 м/, с високопроходим Ice Explorer - масивно превозно средство, специално проектирано за пътуване по ледници. Сноубусът, както го наричат, ще пътува до място, където ще спрете, ще снимате и преживеете, ще се разходите по леда и ще напълните бутилките си с прясна вода от самия ледник. Вълшебно! Атабаска е един от 6-те основни ледника, захранвани от ледените полета на Колумбия и който претърпява най-радикалната промяна в своята история. Загубил е повече от половината от обема си през последния век и се очаква да изчезне напълно през следващите няколко десетилетия. Това преживяване, случващо се веднъж в живота е задължително за всеки, който посещава Icefields Parkway.

Следващата дестинация е Ванкувър,

оживен крайморски град, с величествени природни пейзажи, мултикултурното разнообразие, процъфтяващо изкуство и кулинарна сцена. Обявяван от различни класации за един от най – добрите градове за живеене в света, той оставя впечатление за нещо ново, лъскаво, подредено и специално проектирано така, че изгражда представата за бъдеще: небостъргачи, идеална инфраструктура, стъклени сгради и уредени градски и крайградски пространства, чудесни жилищни райони,паркове, езера и градини. Сякаш създаден нарочно така, градът определено напомня за типичния за САЩ архитектурен вид и стил на мегаполисите, но едновременно с това, някак ненатрапчиво и елегантно изгражда свой собствен облик.

Имате обзорна обиколка на великолепния Ванкувър, включваща забележителности като Стенли парк,  който се слави не само като един от най-големите градски паркове в Северна Америка, но се гордее и с вековни гори и зашеметяващи гледки към морския бряг. Ще видите колекцията от тотемни стълбове, залива Инглиш, който очарова със своята плажна култура и нещо любопитно – тук ежегодно се провежда „Плуване с полярни мечки“ - семейно събитие, на което хиляди хора плуват в студените води на залива, за да отпразнуват новата година. Ще продължите към най-стария квартал във Ванкувър – Гастаун. Известен е с историческите си калдъръмени улици и емблематичния Steam Watch – часовник, задвижван от пара. След това се отправяте към Китайския квартал, в който ще откриете класическата китайска градина на д-р Сун Ят-Сен и ще се потопите в богата история, датираща от края на XIX век.

Имате и круиз през красивите острови в залива на Ванкувър, последван от посещение на градините Бутчарт - една от най-големите флорални изложби в света. Ще имате достатъчно време за разглеждане на кралските градини, а след това ще продължите към Виктория, столицата на провинция Британска Колумбия. Тогавашен град на златната треска, неговото пионерско наследство и традиции са добре запазени в музеи, художествени галерии и големи имения. Виктория е известна като "Слънчевият град на градините" заради изобилието от зелени площи и впечатляващи цветни градини. Висящите кошници с цветя, гледките към океана и спокойният ритъм пленяват всички посетители.

Втората по големина страна в света, Канада, не е лишена от красиви пейзажи и интересни забележителности, които туристите могат да разгледат. От бряг до бряг, страната е дом на оживени и културно богати градове, както и на невероятни природни чудеса!

Мирослав Иванов