Новини Събития

Министър гарантира чиста морска вода и старите цени на чадърите

   

Евтим Милошев обеща да не постъпват чадъри и шезлонги по Черноморието
  МТ

Не вярно, че цените на чадърите по Българското Черноморие ще се вдигнат тази година заради увеличаване на цените в концесионните договори. Това каза по bTV служебният министър на туризма Евтим Милошев.

"Начинът, по който е уредено отдаването под наем на плажовете по нашето Черноморие, е с фиксирани цени, заложени в концесионните договори. Друг е въпросът, че концесионерите искат да се преразгледат тези договори. На този етап няма основание това да се направи", уточни Милошев.

Той призова да престанат спекулациите, че водата по нашето Черноморие е замърсена.

"Много пречи, че се говори, че е мръсна водата. Чиста е. Не бива да си измисляме проблеми, които не съществуват", изтъкна министърът. 

Милошев прогнозира добър летен сезон през 2024 г. 

"Почивните дни около Великден бяха страхотен старт за българския туристически сезон. По неофициални данни само за този период имаше около 80 000 туристически записвания, което е оптимистично начало", коментира министърът.

По думите му българският турист остава водещ турист за нашето Черноморие.

"От другите държави водеща е Румъния, след нея са Полша, Германия, Англия, Чехия и Израел. Тази година ще видим как конфликтът в Близкия изток ще се отрази на туристическия поток", отбеляза министърът.

Той потвърди, че главен проблем за туризма у нас е липсата на кадри.

"Говорим за огромен проблем при набирането на кадри за сезона. Пазарът ни има нужда от работници от трети страни и това не е каприз, не е екстравагантно решение, това е необходимост. Има голям проблем с издаването на визи, има голям проблем с капацитета и работата на консулските ни служби, особено в Средния Изток", обяви Милошев.

Министърът на туризма напомни, че в последните дни от работата си депутатите приеха облекчен режим за подновяване на визите на работници от трети страни.