Новини Събития

Министър Милошев даде работна закуска за представителите на Дипломатическия корпус

   
Министър Милошев даде работна закуска за представителите на Дипломатическия корпус

Министърът на туризма Евтим Милошев беше домакин на работна закуска, която проведе в съботната сутрин с представителите на Дипломатическия корпус, гости на церемонията по откриването на летния туристически сезон Лято 2024. Специален гост на неформалната работна закуска беше президентът на Република България Румен Радев, придружаван от секретаря по култура, образование и туризъм към Президентската институция и бивш министър на туризма Илин Димитров. На закуската присъстваха министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева, Йорданка Чобанова – ръководител на Представителството на Европейската комисия в България, посланици и дипломати от над 20 чуждестранни мисии.

В началото на закуската, подготвена само от традиционни български висококачествени продукти, министър Милошев сам представи гастрономични детайли пред своите гости, свързани с продуктите, регионите на техния произход, българските традиции, отбелязвайки и известното българскогостоприемство.

Служебният министър отправи и важни послания, заявявайки, че България е готова и чака своите туристи.

„Като институции имаме готовност за едно спокойно и сигурно лято. Министерство на туризма, нашите институции и контролни органи са винаги отворени за съдействие, така че не се колебайте да се обръщате към нас,“ каза министър Милошев.

„Туризмът е емоционален продукт, ние чакаме нашите туристи и като държава ще работим, за да се чувстват те сигурни и изпълнени само с хубави емоции. Искам да ви уверя, че ние имаме много ясната задача и амбиции в наше лице държавата да осигури всички необходими условия и контрол, за да се случи един успешен летен сезон.“

България е сигурна дестинация и държава, а ние живеем на кръстопът и това ни прави гостоприемни и толерантни, подчерта министърът пред дипломатите.

„Ето защо, отвъд съвременните разбирания за туристически продукт, искам да ви кажа – заповядайте тук, защото ние носим от векове в нашето ДНК, в нашите гени гостоприемството,“ заяви министър Милошев. Той изрази надеждата, че нашите чуждестранни гости – туристите ще се превърнат в най-добрите посланици на мечтаната България, които да отнесат със себе си спомена за това райско кътче земя.

В края на закуската посланикът на Румъния Бръндуша Предеско благодари на своя любезен домакин от името на всички и прогнозира, че само след месец от нейната страна ще има истинско нашествие от румънски туристи по Българското Черноморие. „Истински съм впечатлена – от храната и от гастрономическите познания на министъра, от вкуса и финеса на подбраните автентични българския ястия,“ каза тя.

По данни на Европейската туристическа комисия, за първите 3 месеца на 2024 България е в челото по ръст на туристи в Европа спрямо 2019 г. по данни– ръст от 39% спрямо първите 3 месеца на 2019 г.