Новини Турагенции

Липсата на реклама и визите спират арабските туристи към България

   
Липсата на реклама и визите спират арабските туристи към България
Ивелина Николова (вляво от средата с шарената рокля) и Кхалед Ел-Батанони (до нея) посрещнаха много партньори на щанда на България в Дубай
  TravelNews

Липсата на сериозна реклама и проблемите с издаването на визи спират арабските туристи към България. Това обяви за TravelNews Ивелина Николова, управител на туроператора „Ориндж тур“ след участието в международното туристическо изложение ATM в Дубай, която компания работи на арабския пазар. Николова не очаква ръст на туристите от тези страни през тази година в сравнение с предходните години, когато имаше сериозно увеличение на интереса. „На арабския пазар няма никаква реклама на България, а на туристите се издават много трудно визи и повечето, които са богати хора, се отказват да идват в страната ни“, коментира Николова. Тя очаква през тази година да посрещат гости от Саудитска Арабия, Кувейт, Катар, Египет и Обединените арабски емирства.

Първите групи ще започнат да идват още през юни на обиколни турове. Според нея най-голям интерес има към планините, но по-младите арабски туристи търсят още Слънчев бряг и Златни пясъци. Те пътуват из Европа основно през летните месеци с дълъг престой, като избягват горещините в Близкия Изток.

Основното търсене на пазар ОАЕ към България е за еко и селски туризъм, city breaks, шопинг и комбиниран туристически продукт, съчетаващ културно-исторически туризъм със СПА и уелнес туризъм. Посещават София, Рилски манастир, Стобските пирамиди, Пловдив, Велико Търново и др. През последните години се забелязва и интерес към зимния туризъм в България.

Програмите ще бъдат осъществявани с редовни линии на авиокомпаниите, а не с чартъри. Те ще започват от София, през Пловдив и почивка в Слънчев бряг, коментира Кхалед Ел-Батанони, управител на "Ориндж тур". Туроператорът работи в партньорство и с турската компания "Alibaba tour". Те правят съвместна програма - 3 дни в Истанбул и 5 дни в Слънчев бряг. Туристите ще идват по редовни самолетни линии до Истанбул и оттам до София и полет до Бургас. Кхалед Ел-Батанони обяви, че в бъдеще планират да пуснат съвместни програми за арабските туристи още с Кипър и Румъния.

Мирослав Иванов