Новини Събития

Карнавалът в Габрово привлече хиляди туристи

   


Габровци предизвикаха политиците и тази година на традиционния карнавал в града с интелигентна, но остра политическа сатира. Водещите политици у нас "минаха" по улиците на макети в интересни шаржове, изобразяващи основните скандали около имената им. По традиция, в карнавала бяха осмяни и някои от най-известните световни лидери.

Тазгодишното издание на Габровския карнавал изпълни улиците на града в събота вечер с над 70 картини и повече от 25 макета. Те преминаха по маршрута си за близо два часа.

По традиция шествието започва от Националната Априловска гимназия, през официалната трибуна пред площад "Възраждане", преминава покрай Лъвов мост и приключва при кръговото движение близо до Консултативна поликлиника. Тази година, за разлика от миналата, нямаше проливен дъжд, предаде БТА.

Карнавалните шествия по време на майските празници на града са наследници на габровската Олелийня през 30-те години на миналия век. Олелийнята е била веселба на открито и е свързана със сгледа на младите булки, омъжени през зимата.

Карнавалното шествие, което премина в събота по централните улици, е под мотото "Make Карнавал, Not War". Шествията се организират от общината, подготовката е няколкомесечна. Художници, артисти, шивачи и доброволци изработват в карнавалната работилница три-четириметрови макети на политици - български и световни, обществено известни личности, градски зевзеци от миналото на Габрово, а всички фигури са с хумористичен привкус. В 18 ч. по габровските улици на платформи преминаха над 70 карнавални картини, в които участваха над 2000 души, а хиляди габровци и гости на града гледаха карнавала.

"Това е целта - да има мир и да няма война. Надявам се Габровският карнавал да е един малък пример за това. Смятам, че моят образ се вписва отлично с цялата картина с нашия мирен принцип. Нека всички се веселят и нека Габровският карнавал да го има поне още сто години", каза кметът на Габрово Таня Христова, която беше в образа на Елена – поводът за Троянската война.

Картините пресъздават сатиричното отношение на Габрово и габровци към родни и чуждестранни политици, геополитически процеси, кризи и куриозни случки.

В Габрово карнавалният 18 май започна с детско шествие "Карнавална уличка на чудесата" по пешеходната "Радецка" в града. В шествието участваха стотици деца от местните детски градини, придружени от преподавателите си. Всяка група бе изработила своя собствена картина.

В спортна зала "ОрловецИ бе дадено началото на Национален карнавал - ревю на котки, носещ името на Розмари Казасова, създател на проявата. Той има конкурсен характер.