Новини Хотели

Първият български морски курорт става на 116 г.

   
Първият български морски курорт става на 116 г.

Първият морски курорт у нас - Св. св. Константин и Елена, отбелязва 116-а годишнина.

Той е разположен на 8 км северно от Варна, върху естествена тераса над морето с височина около 15 м. Целият комплекс е покрит с многогодишна широколистна гора, достигаща почти до брега.

Плажната ивица е дълга повече от 3.5 км, а площта й е 55 000 кв. м. Открита е от май до октомври, като на туристите се предлагат различни атракции и развлечения.

В курорта има тенис кортове, детски площадки, футболно игрище, открити и закрити минерални басейни и яхтени пристанища с капацитет 40 средно големи яхти, множество заведения за хранене и забавление.

Минерални извори без аналог в Европа

На територията на комплекса има седем минерални извора без аналог в Европа. Те извират от 1800 до 2050 метра дълбочина с общ дебит 175 л/сек.. Един от изворите се влива директно в морето и е топъл (между 40 и 60 градуса), заради което е посещаван почти целогодишно. 

Минералната вода в Св. Св. Константин и Елена лекува успешно различни заболявания, а в комбинация с уникалния климат в района оказва благоприятно влияние върху цялостното състояние на организма, посочват от курорта.

 

Първи високопоставен гост на курорта - княз Александър I Батенберг 

Още от средата на 19 век манастирът „Св. Константин“, изграден в района, е любимо място за почивка на варненци. 

Историята разказва, че първият български княз Александър І Батенберг обичал да идва във Варна и познавал околностите на града. Той посещава за първи път Св. Константин през август 1880 г. и така се превръща в първия високопоставен курортист в манастира.

През 1882 г. се създава двореца Сандрово, по-късно преименуван на Евксиноград.

Първият хотел

През 1899 г. манастирът „Св. Константин“ и стопанството към него стават собственост на Областния съвет на Варна. През 1907 г. се стига до решението местността около манастира да се превърне в курорт.

Първият „хотел“ става винарското училище, чиито класни стаи са ремонтирани и пригодени да приемат туристи. Първите летовници идват през 1908 г., с което се слага началото на курорта и на морския туризъм у нас.

Създаването на парка, който и до днес включва интересни дървесни видове, храсти и красиви цветя, се свързва с чешкия паркостроител Антон Новак, прославил се с изграждането на дворците Шьонбур и Белведере във Виена и със създаването на морската градина във Варна.

Най-старото дърво на територията на курорта днес е над 100-годишен полски бряст, разположен в двора на Международния дом на учените "Жолио Кюри", който се ползва със статут на защитено дърво.

Днес Св. св. Константин и Елена е третият по капацитет и четвърти по посещаемост български морски курорт. Според Националния статистически институт, към 2020 г. комплексът разполага с 6420 легла в 45 места за настаняване.

 

Уникална дайвинг атракция

Уникална световна дайвинг атракция се намира в акваторията на Св. св. Константин и Елена – 50-метровият самолет Ту-154, обслужвал българското правителство в продължение на 20 години.

Самолетът е на 700 метра от яхтеното пристанище на комплекса, потопен на дълбочина 22 метра под морското равнище. Достъпът до него е свободен за всички сертифицирани водолази.

На БФБ

Българска фондова борса въвежда акциите на туристическото дружество за търговия на борсата на днешната дата преди 26 г. - на 19.05.1998 г.

В началото на 2003 г. Министерство на икономиката продава чрез борсата 72% от 75-процентното си дялово участие в "Свети Свети Константин и Елена" АД, като дружеството престава да бъде преобладаващо държавна собственост.

утболно игрище, открити и закрити минерални басейни и яхтени пристанища с капацитет 40 средно големи яхти, множество заведения за хранене и забавление.