Новини Турагенции

Евтим Милошев настоя за запазване на 9% ДДС за туроператорите и след юли

   
Евтим Милошев настоя за запазване на 9% ДДС за туроператорите и след юли

Служебният министър на туризма настоя за запазване на 9-процентната ставка на ДДС в сектора. Пред БНРЕвтим Милошев отбеляза, че резервациите вече са направени - от края на миналото лято за предстоящия сезон. Реално обаче туристическият продукт ще се оскъпи, защото от 1 юли т.г. се връща старата ставка от 20%, каза министърът.

"В организирания туризъм продаването на туристическият продукт е предварително планирано и такива изменения не са добре. Големите записвания са от края на миналия сезон. А сега започват за следващия сезон. Това е сериозен проблем за бизнессправедливостта и бизнеслогиката. Аз съм от страната на държавата. Но като бизнеслогика когато е започнало в условията на 9% е некоректно и несправедливо да завърши в други условия. Като министерство ще поставим въпроса пред МФ и ако това се случи, ще е жест към сектора, работодателите и бизнеса", коментира Евтим Милошев.

Министърът обаче определи като най-голям проблем за туризма липсата на кадри. "Доброто, което се случи е това лобиране и Народното събрание и (то) имаше воля за 6 дни да приеме двете поправки в Закона за чужденците в България за визите, но това не решава проблема", обясни Милошев.

Според него двете поправки ще облекчат режима за чужденците от трети страни, които ще могат у нас да удължават визите и престоя си без да се връщат в страната, в която им е издадена визата.

За тази година се очакват работници от Непал, Киргистан, Индия, Бангладеш, но се оказва, че консулските служби нямат капацитет. Милошев води разговори с МВнР да бъдат командировани служители в консулските служби в държавите в Азия. "В Индия в момента записванията са за края на годината", каза министърът. Работодатели на големи туристически обекти по Черноморието са обещали на Милошев, че ще дават заплати с 20% по-високи от миналата година.