Новини Събития

Румъния ще рекламира културния си туризъм с 8 млн. евро

   
Румъния ще рекламира културния си туризъм с 8 млн. евро

Мултимедийната платформа "Атрактивна Румъния" е важна стъпка, която страната предприема, за да активизира по-малко известни, но значими обекти за националната и европейската история и култура, заяви държавният секретар в Министерството на европейските инвестиции и проекти Разван Попеску, предаде специално за БТА агенция Аджерпрес.

"Програмата "Привлекателна Румъния" е стъпка напред към преоткриване и подобряване на нашата история и култура от гледна точка на туризма. Имаме изключително красива страна, в която културният туризъм трябва да бъде насърчаван. Имаме страна, в която на всяка крачка се разказва история (...) Очакваме 20 процента увеличение на чуждестранните туристи в Румъния в сравнение с 2023 г., когато бяха регистрирани 2 млн. чуждестранни туристи“, каза Попеску при представянето в сряда на мултимедийната платформа „Привлекателна Румъния“ за насърчаване на културния туризъм.

„(...) Като се насочва и към чуждестранните туристи, приложението ще бъде преведено на чуждестранни езици. Разбира се, ние самите също трябва да откриваме, защото имаме такава прекрасна страна с особени ценности. Обръщаме се както към румънската туристическа общественост, така и към чуждестранната", каза още Попеску.

Той изтъкна, че тази програма за насърчаване на културния туризъм (Атрактивна Румъния) е на стойност около 8 млн. евро.

Попеску заяви, че пътните знаци ще бъдат готови до края на тази година, а на територията на страната ще бъдат обозначени повече от 8000 точки.

Високопоставеният служител изрази и радостта си, че е част от екипа, "който управлява първата румънска програма за културен туризъм, получила финансиране по Националния план за възстановяване и устойчивост, и който има мисията, заедно с други публични, частни или граждански институции, да започне да разработва тази туристическа ниша.

Така от сряда, 15 май, румънските и чуждестранните туристи вече могат да открият нови туристически дестинации в страната с помощта на най-сложната местна мултимедийна платформа от този тип - "Атрактивна Румъния".

Програмата за културен туризъм на Румъния включва 12 тематични маршрута, които пресичат цялата страна, с 275 забележителности, представени в специална мултимедийна платформа и които до 2026 г. ще бъдат обозначени, включително чрез специална пътна инфраструктура.

Чрез мултимедийната платформа "Attractive Romania" информацията достига до потребителя онлайн чрез уебсайта www.romania-atractiva.ro и чрез мобилното туристическо приложение, достъпно безплатно за смартфони с iOS и Android.

За първи път ще бъде развита дигитална библиотека на няколко чуждестранни езика, която ще представя историята на всяка културна забележителност. 

Първоначалното картографиране и разработване на съдържанието на 275-те туристически обекта, извършено в периода 2023-2024 г. и интегрирано в мултимедийната платформа, ще бъде завършено на следващия етап от програмата с инсталирането на инфраструктурата за пътна сигнализация за всеки от 12-те културно-туристически маршрута.

Първата национална програма в подкрепа на културно-историческия туризъм „Привлекателна Румъния“ започна през 2023 г. и ще завърши през юни 2026 г.