Новини Събития

Узбекистански туристически агенти, блогър и снимачен екип обиколиха България

   
Узбекистански туристически агенти, блогър и снимачен екип обиколиха България

Като част от мащабната рекламна кампания на Министерството на туризма да популяризира туристическия продукт на България на чужди пазари, група от узбекистански турагенти, блогър и снимачен екип проучиха възможностите за туризъм у нас. В рамките на една седмица, между 10 и 17 май, гостите посетиха голяма част от курортите по нашето Черноморие, както и ключови културно-исторически забележителности в градовете София и Пловдив.

Идеята за организиране на рекламно-опознавателния тур се поражда още през месец февруари, след проведен форум с участието на 150 туристически агенти в Ташкент, Узбекистан. На него водещ български туроператор, заедно с представител на летищния оператор Фрапорт, презентират пред участниците във форума водещи хотелски продукти от българското Черноморие. Вследствие на дългогодишни усилия от страна на Министерството на туризма, включително и участието в провелия се през месец февруари форум в Ташкент, много от българските черноморски дестинации вече присъстват като базови предложения в портфолиото на Asialuxe Travel - водещата узбекистанска туристическа агенция. С провеждането на обиколката по българското Черноморие, узбекистанските тур агенти успяха още по-подробно да се запознаят с предимствата на предлаганите туристически продукти в страната, още преди официалния старт на летния сезон у нас.

Програмата на информационния тур включваше посещения на градове и курортни комплекси: Равда, Св. Влас, к. к. Слънчев бряг, Обзор, Поморие, Созопол, Несебър и Оризаре. Друг акцент от програмата бяха посещения на Пловдив и София, където участниците успяха да се запознаят с възможностите за провеждане на други видове туризъм в страната, освен морски: културно-исторически, планински, СПА и балнео и др.

Потенциалът за привличане на туристи от Узбекистан е сериозен. Страната има над 36 млн. жители, което е и една от основните причини Министерството на туризма да организира и координира провеждането на опознавателен тур по българското Черноморие именно с участници от този пазар. В допълнение на усилията на министерството, развитието на узбекистанския пазар ще бъде подкрепено и със стартиране на нова чартърна програма за директни полети от Ташкент до Бургас и обратно. Програмата ще бъде с продължителност от 15.06 до 07.09.2024г., с по един полет седмично. Изпращащ туроператор ще бъде Asialuxe Travel, чиито травъл агенти участваха в проведения тур по Черноморието. 

Министерството прогнозира, че успешен летен сезон ще даде възможност за допълнително развитие на възможностите за привличане на гости от Узбекистан, като следващите стъпки биха включвали разширяване на чартърната програма не само с допълнителни полети от Ташкент до Бургас, но и с разкриване на две нови линии - до Варна, с цел морски туризъм, както и до Пловдив, наблягайки на възможностите за целогодишен туризъм.