Новини Събития

Стачка блокира Гърция във вторник

   
Стачка блокира Гърция във вторник

Синдикатът на работещите в публичния сектор на Гърция ADEDY планира 24-часова стачка в цялата страна във вторник. Стачката ще засегне държавните услуги и трафика в центъра на града, пише Катимерини. Профсъюзът настоява за пропорционално увеличение на заплатите на служителите в публичния сектор с 10 %, възстановяване на коледните и великденските бонуси и връщане на правата за колективно договаряне.

От 0 часа тази нощ спира ЖП транспорта, а градският транспорт ще протестира почасово. Засегнати ще бъдат и морският и въздушният транспорт. Учителите и лекарите в държавните болници също обявиха часове на протести.

 

Водещото гръцко издание Катимерини допълва, че на този фон обществените теми в страната са доминирани от предстоящите европейски избори. В дневния ред преобладават националните въпроси, по-специално спорът между Гърция и новоизбраното правителство на Северна Македония, а министър-председателят Кириакос Мицотакис, лидерът на СИРИЗА Стефанос Каселакис и лидерът на ПАСОК Никос Андрулакис се очаква да посетят западната ни съседка тази седмица.