Събития

Откриха манастир от XI век в Созопол

   
Откриха манастир от XI век в Созопол

Манастир, датиран около края на XI в., е разкрит по време на първия етап от разкопките на мястото, където предстои да бъде построена новата автогара в Созопол. Това обявиха от пресцентъра на местната община, предаде БТА.

При разкопките, които се извършват от екип на Археологическия музей в Созопол, ръководен от директора Димитър Недев, археолозите са достигнали до над 6 метра дълбочина. Предстои ровът да се укрепи, за да могат разкопките да продължат.

В границите на открития манастир е имало църква от след средата на XII в. От нея са разкрити две трети от наоса, или основната част на храна. Проучва се и притворът. От манастира е проучен детайл, който обхваща сграда, състояща се от три помещения от северното крило на манастира. Предполага се, че той е съществувал до средата на XIII в. След втората четвърт на XII в. около манастира се формира голям християнски некропол, който продължава до втората половина на XIII в.

Открити са голямо количество находки, свидетелстващи за живота в манастира. Те са били съхранени в ями, тъй като в съдовете, използвани в тези християнски култови центрове, не е трябвало да напускат свещеното пространство.