Новини Хотели

Зетят на Доналд Тръмп получи разрешение да построи хотел в Белград

   
Зетят на Доналд Тръмп получи разрешение да построи хотел в Белград

Зетят на Доналд Тръмп Джаред Къшнър получи разрешение за подписване на договор със сръбското правителство за изграждането на луксозен хотел в столицата Белград. Той ще се намира на мястото на бившето Министерство на отбраната, което беше срутено от бомбардировките на НАТО през 1999 г.

Общата инвестиция възлиза на 500 млн. долара, като конкуренцията за спечелването на мястото за строеж е била голяма. Къшнър е партньор с бившия специален пратеник на САЩ за Балканите Ричард Гренел. Гренел предложи американска компания да поеме задачата за презастрояване на порутената сграда още докато изпълняваше дипломатическите си задължения по време на мандата на Доналд Тръмп. Част от екипа е и дългогодишният партньор на Къшнър в областта на недвижимите имоти Ашер Абехсера, който ще наблюдава реалното развитие. "Реконструкцията не означава само изграждане на сгради, но и изграждане на мостове между културите, зачитане на миналото и създаване на основата за проспериращо бъдеще", казва Абехсера в изявление.

Къшнър и неговите партньори планират да построят хотел, търговски площи и повече от 1500 жилищни единици. Одобреният план включва музей и мемориален комплекс на ранените или убитите по време на бомбардировките на НАТО. Мемориалът ще бъде собственост и управляван от правителството и ще бъде проектиран "в сътрудничество със сръбски архитекти", се казва в изявление на компанията на Къшнър.

"Правителството на Сърбия избра реномирана американска компания като партньор в това начинание, което ще инвестира в съживяването на бившия комплекс на Федералния секретариат за национална отбрана", каза представител на сръбското правителство в изявление, публикувано в сряда. Сделката е с филиал на инвестиционният фонд Affinity Partners на Къшнър, който е подкрепен и от суверенния фонд на Саудитска Арабия. 

Фокус към Балканите

Това е общо трети хотел, който Къшнър ще строи на Балканите. Той планира изграждането на два хотела в Албания, като по този начин зетят на бившия президент влага сериозни надежди в развитието на региона и превръщането му в туристическа дестинация.

"Икономическият напредък в Сърбия през последното десетилетие е впечатляващ", каза Къшнър в изявление, потвърждаващо одобрението на сделката. "Това развитие допълнително ще издигне Белград до водещата международна дестинация, в която се превръща", добави той, цитиран от The New York Times. 

Проблеми при победа на Тръмп?

Макар Къшнър не трябва да разчита на Тръмп за приключването на тези сделки, като според анализатори победа за бившия президент би поставила Къшнър в неприятна позиция. Възможният проблем е начинът, по който са сключени сделките. Проектите в Сърбия и Албания включват директни концесии от страна на правителствата там, което означава, че Къшнър ще се облагодетелства финансово от действия на чуждестранни правителства, докато неговият тъст е в Белия дом. Освен това тези задгранични служители може да поискат действия от Съединените щати, като например подкрепа за кандидатурата на Сърбия за присъединяване към Европейския съюз (ЕС). По този начин много лесно може да се отправят обвинения в конфликт на интереси.

"Това е конфликт на интереси в най-яркия смисъл: президентът на Съединените щати трябва да защитава интересите на Съединените щати, а не финансовите интереси на членовете на семейството", каза пред изданието Адав Ноти, изпълнителен директор на Campaign Legal Center, който проследява етичните въпроси във федералното правителство.

Общо 99% от парите, вложени във фирмата на Къшнър от инвеститори, идват от чуждестранни източници, показва декларация до Комисията по ценните книжа и фондовите борси, пусната в края на март. Къшнър казва, че неговите инвестиции в чужбина няма да представляват конфликт на интереси, тъй като той не планира да се върне в Белия дом, ако Тръмп бъде преизбран.