Новини Събития

Бутан увеличава дневната си туристическа такса от $100?

   
Бутан увеличава дневната си туристическа такса от $100?

Бутан може да преразгледа спорната си дневна туристическа такса от 100 долара на човек, ако туристическият сектор на страната се възстанови скоро, заяви премиерът Церинг Тобгай. Според него обаче, таксата вероятно ще бъде повишена.

Бутан отвори отново границите си през септември 2022 г. с увеличена “такса за устойчиво развитие” от 200 долара на човек на ден. През 2023 г. страната понижи налога, за да стимулира туристите да остават по-дълго, преди да го намали наполовина.

Днес дневната такса е 100 долара за възрастен и 50 долара за деца на възраст между 6 и 12 г. Тя е описвана като “ограничен във времето стимул”, валиден до 31 август 2027 г., според Министерството на имиграцията на Бутан.

Тобгай обаче даде индикации пред CNBC, че таксата може да се промени преди тази дата.

“Ще имаме квота от 300 000 туристи. И ако броят на посетителите, желаещи да посетят Бутан, надхвърля значително нашия капацитет да ги посрещнем, тогава дори може да се наложи да увеличим таксите за устойчиво развитие.”

Бавно възстановяване на туризма

Туристическата индустрия на Бутан се възстановява по-бавно, в сравнение с други държави в Азия, като Тобгай очаква тази ситуация да се промени бързо. 

“Мисля, че в момента, в който започнем да рекламираме нашата държава и това, което се предлага, хората ще се редят на опашка, за да посетят Бутан”.

Страната е приела 315 599 международни посетители през 2019 г., 73% от които са били от Индия, според годишния доклад на Съвета по туризма на Бутан. Миналата година тя е била посетена от около 130 000 туристи, казва Тобгай пред CNBC.

Бутан се цели в 300 000 туристи годишно, половината от които от “трети страни” и “плащащи в долари,” според манифест на Народнодемократичната партия на Тобгай.

Посетителите от Индия плащат намалена такса от 1 200 бутански нгултрума (14.50 долара) на нощувка, а дневните посетители от тази държава са освободени от такса, според Министерството на имиграцията на Бутан.

Промяна на таксите след COVID-19

Преди Бутан да затвори границите си през март 2020 г. в отговор на пандемията от COVID-19, туристите трябваше да плащат дневна пакетна цена, която започваше от 200 долара. Тя често включваше хотел, транспорт, разходи за екскурзовод и задължителната такса за устойчиво развитие в размер на 65 долара.

Сега тези разходи са в допълнение към таксата за устойчиво развитие от 100 долара.

Тобгай признава, че промените в таксата за устойчиво развитие на Бутан са породили “много объркване.” Въпреки това, той е уверен, че настоящият налог от 100 долара ще позволи на страната да постигне целите си за възстановяване по-бързо. 

“Честно казано, мисля, че много туристи са готови да платят 200 долара на ден такса за устойчиво развитие, особено след като гостите на страната разбират, че приходите от нея се използват за защита на нашата природа и за осигуряване на безплатно образование и здравеопазване на нашите граждани. Повечето туристи са доволни, че могат да имат малка, значима роля в устойчивото развитие на Бутан".