Новини Транспорт

БДЖ слага камери във влаковете

   
БДЖ слага камери във влаковете

БДЖ-Пътнически превози“ възнамерява поетапно да въведе системи за видеонаблюдение както в локомотивите и мотрисните влакове, така и в пътническите вагони, собственост на дружеството, посочва служебният министър на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков в отговор на въпрос, отправен от народния представител от „Продължаваме промяната – Демократична България“ Иван Белчев, и свързан с видеонаблюдението на влаковете и застраховката при нанесени щети.

„Към момента е направен успешен експеримент за внедряване на система за видеонаблюдение в локомотивите и мотрисните влакове. Предвижда се поставянето на видеорегистратори в локомотивните кабини и кабините за управление на мотрисните влакове да способства за намаляване на посегателствата над подвижния състав и железния път, като хвърляне на камъни, поставяне на предмети върху жп линията и нерегламентирано преминаване през железния път. Всички тези действия ще бъдат записвани и ще улеснят установяването на техните извършители, с цел да им бъде потърсена отговорност“, посочва още Георги Гвоздейков.

След финализирането на първоначалния етап – внедряване на системата в локомотивите и мотрисните влакове, БДЖ ще предприеме действия за въвеждането ѝ и в пътническите вагони, съобщава той.

На въпрос относно застраховането на имуществото, министър Гвоздейков уточнява, че БДЖ има действащ застрахователен договор.

БДЖ си взаимодейства със службите по опазване на обществения ред, уверява Гвоздейков.