Анализи Новини

Япония продължава битката с невъзпитаните туристи

   
Япония продължава битката с невъзпитаните туристи

Висока тъмна мрежа, която да прикрие гледката към планината Фуджи, към която се стичат тълпи туристи, чиито лоши маниери пречат на жителите и властите на японски град, ще бъде инсталирана днес, установи Франс прес на място, предаде БТА.

Съобщението за тази радикална мярка миналия месец от кметството на Фуджикавагучико, в централната част на Япония, предизвика много коментари, както в страната, така и в международен план, превръщайки се в поредния пример за свръхтуризъм.

Местните власти оправдаха решението си с безотговорното поведение на много чуждестранни туристи, които хвърлят отпадъци на земята, пушат извън разрешените зони, пресичат на червено и паркират неправилно.

Някои дори се катерят на покрива на дентална клиника, която се намира наблизо, напълно незаконно, за да направят по-добри снимки.

Строителството на тази бариера, висока 2,5 метра и дълга 20 метра, започна в началото на май, но строителните работи са продължили по-дълго от очакваното заради проблеми с доставките на материали.

Снимките, заснети на тесен тротоар, зад натоварен път, станах много популярни в социални мрежи като Инстаграм, тъй като съчетават гледка към величествен вулкан с преден план на смесения магазин на Лоусън, който е символ на съвременна Япония.

"Много жалко, че се слага мрежа, тъй като това е "емблематична снимка", изразява съжалението си Кристина Ройс, 36-годишна новозеландска туристка пред АФП.

"Но това е напълно разбираемо, тъй като това място привлича толкова хора, а това е "твърде опасно" с оглед на пътния трафик в близост, добави тя.

Според нея мярката няма да попречи на туристите да продължат да идват масово в околността.

Планината Фуджи с най-високия връх я Япония (3776 м) може да бъде снимана и от други места, включително във Фуджикавагучико.