Новини Транспорт

Пътник на SIA почина по време на полет заради силна турбуленция

   
Пътник на SIA почина по време на полет заради силна турбуленция

Singapore Airlines Ltd. (SIA) съобщи, че един човек е загинал, а няколко други са били ранени, след като полетът от Обединеното кралство за Сингапур е преминал през силна турбуленция в небето над Азия и е бил принуден да извърши аварийно кацане в Тайланд.

„Можем да потвърдим, че на борда на самолета Boeing 777-300ER, полет SQ321  има ранени и един загинал“, се казва в изявление на авиокомпанията от Star Alliance.

„Работим с местните власти в Тайланд, за да осигурим необходимата медицинска помощ и изпращаме екип в Банкок, който да осигури необходимата допълнителна помощ.“

SIA съобщи, че широкофюзелажният самолет с 211 пътници и 18 души екипаж на борда е излетял от Лондон Хийтроу и след като е преминал през турбуленцията, е бил отклонен към летище Суварнабхуми в Банкок, където е кацнал в 15:45ч. местно време на 21 май.

В отделно изявление летищата на Тайланд съобщиха, че на мястото на инцидента са били изпратени медици, които са оказали помощ на пътниците, и че тези, които са с леки наранявания или без наранявания, очакват трансфер до първоначалната дестинация. Singapore Airlines съобщи, че общо 30 души са били приети в болница.

Смъртните случаи са изключително редки при авиоинциденти, свързани с турбуленция, особено по време на полет на крейсерска височина. Авиокомпаниите редовно предупреждават пътниците да държат предпазните колани закопчани, дори когато светлините за коланите са изключени, тъй като все още може да възникне непредвидена турбуленция.

Силна турбуленция

Около 240 случая на силна турбуленция са докладвани на европейския производител на самолети Airbus SE между 2014 и 2018 г., като наранявания на пътници и екипаж са възникнали при 30% от полетите на дълги разстояния, при които са докладвани такива случаи, и при 12% от полетите на къси разстояния, според информационен документ за явлението.

Турбуленцията означава събитие, при което самолетът преминава през силно въздушно течение. Явлението може да бъде причинено от издигащи се джобове с горещ въздух или метеорологични системи като купесто-дъждовни облаци. На по-големи височини самолетите могат да се сблъскат с турбуленция, причинена от разликите в скоростта на въздушните маси.

По-малките самолети могат да се сблъскат с турбуленция и при неволно преминаване през въздушната струя на други самолети. От 1969 г. насам широкофюзелажните самолети /с повече от 1 пътека/ като Boeing 747 или Airbus A380 се разминават на разстояние няколко мили един от друг, когато пристигат или излитат поради т.нар. вихрушка, която двигателите им образуват.

В случаите, когато турбуленцията не може да бъде избегната, Airbus препоръчва на пилотите да закопчаят раменните си колани и да обезопасят свободните предмети в кабината и като да оставят системите на автопилота включени, евентуално да се снижат.

Метеорологични условия
От Singapore Airlines все още не са предоставили подробности за инцидента. Авиокомпанията има почти безупречна статистика за безопасността си, като постоянно се нарежда сред най-безопасните в света. Последният фатален инцидент с участието на превозвача стана през 2000 г., когато един нейн Боинг 747 се разби при опит за излитане да излети по време на тайфун, при което загинаха 83 души.

Самолетът, участвал в инцидента във вторник, е излетял от Лондон в 22:38 ч. местно време предишния ден, според FlightRadar24. Самолетът, изпълняващ полет SQ321, е бил на 16 години и е един от 23-те самолета 777-300ER на Singapore Airlines. От Boeing Co. не са коментирали инцидента.

През 2001 г. Singapore Air съобщи, че четирима пътници и трима членове на кабинния екипаж са пострадали при полет от Калкута до Сингапур, при който е възникнала неочаквана турбуленция. Базираният в Дубай превозвач Emirates заяви в началото на 2010 г., че 20 пътници на полет от Дубай до Кочи в Индия са получили „леки наранявания“, когато самолетът „се сблъскал с кратък период на силна турбуленция преди спускане“.

В проучване на университета в Рединг, публикувано през 2023 г., се казва, че турбуленцията в чистия въздух, която е невидима, става по-често явление с изменението на климата. Въпреки че в САЩ и в северната част на Атлантическия океан се наблюдава най-голямо увеличение, по маршрутите над Европа, Близкия изток и южната част на Атлантическия океан също се наблюдава значително увеличение на турбулентността.