Новини Събития

Плитвичките езера в Хърватия оглавяват класация за най-красивите национални паркове в Европа

   
Плитвичките езера в Хърватия оглавяват класация за най-красивите национални паркове в Европа

Националните паркове стават все по популярна туристическа дестинация, привличайки милиони туристи всякак година, пише британското издание "Експрес", предаде БТА.

Европа е богата на национални паркове, които са чудесна алтернатива на пренаселените курорти и градове. За да помогне на туристите кой парк да предпочетат, сайтът europeanbestdestinations.com е изготвил списък, в който е подредил най-красивите национални паркове.

Националният парк "Плитвички езера" в Хърватия с невероятните си водопади заема първо място. Той е разположен между планинския масив Мала Капела на запад и северозапад и планинската верига Личка Плешивица на югоизток.

През 2023 г. най-популярният хърватски национален парк е бил посетен от над милион и половина туристи, отбелязва телевизия Ен1.

След "Плитвичките езера" се нареждат националните паркове "Саксонска Швейцария", "Доломити Белунези" в Италия и "Дивата Тайга" във Финландия. В "Дивата Тайга" има диви животни, които са се смятали за изчезнали в Европа.

На пето място е "Екрен" във Франция, който получи титлата "Европейски планински парк" от Съвета на Европа.

Следват "Дурмитор" в Черна гора, "Триглав" в Словения и "Соомаа" в Естония, който е рай за орнитолозите с огромното си богатство от екзотични птици.

Накрая на класацията се нарежда националният парк "Ордеса" в Испания със своите долини и реки, които се намират в подножието на Монте Пердидо (3355 метра).