Новини Турагенции

ОБТ подкрепи екскурзоводите

   
ОБТ подкрепи екскурзоводите

Сдружението на туроператорите "Обединение Бъдеще за туризма” подкрепя позицията на Съюза на екскурзоводите в България и изразява категоричното си несъгласие със заключението на Комисията за защита на конкуренцията (Решение № 474/ 09.05.2024 г.), че нормативната уредба, регулираща дейността на екскурзоводите, съдържа ограничения на конкуренцията.
ОБТ и друг път е настоявала в България да действат реципрочни мерки, прилагани в страните от ЕС и Република Турция, където екскурзоводските беседи задължително се изнасят от местен гид, нает от българския туроператор, организатор на пътуването.

Ние като ТО работещи в сферата на изходящия туризъм категорично заявяваме, че във всеки туристически пакет се включва услугата на местен екскурзовод и на придружител от фирмата - тур мениджър. Използването на местен екскурзовод не е само въпрос на предаване на историческа информация, но и въпрос на безопасност, особено в днешни времена. Той пести време в намирането на всички места, към които туристите проявяват интерес, и е мост в преодоляването на езиковата бариера, се казва в позицията на ОБТ.

Всеки туроператор, който прави екскурзионен тур в една чужда държава и посещава национален обект – исторически или културен, е длъжен да използва и включи в своя туристически пакет местен лицензиран екскурзовод. Без значение колко е ерудиран и подготвен тур мениджърът на групата, защото в противен случай се налагат глоби в особено големи размери, запечатват се автобуси и групата е блокирана и не продължава маршрута. Независимо от нормативната база в Европейския съюз, за да може да упражнявате професия екскурзовод в европейските държави се изисква уседналост от минимум една година, изисква се лицето да бъде гражданин на съответната държава и да е преминало професионално обучение, като изпитът е и върху съответния език. Явно европейците знаят как да си защитят важните звена в икономиката. 

Становището на КЗК силно ни притеснява, защото в него не проличава професионалното познаване на веригата на туризма, вследствие на което е неглижирана  ролята на екскурзовода. 

Без да се задълбочаваме в нормативната уредба, която указва кой и колко трябва да учи, то трябва да дадем нужното внимание, че държавата е създала професия „екскурзовод“, която е държавно субсидирана. Това означава, че първата крачка за важността на професията е направена. 

В контекста на това изразяваме позицията, че тази професия не само не трябва да се неглижира, но трябва да бъде защитена като професия от национален интерес. Това означава, че държавата България има отношение към собствената си история и държи лицето и имиджа ѝ да бъдат представени пред всички чуждестранни туристи, посетили нашата държава правилно – политически, исторически и културно коректно. 

Ние в ОБТ не вярваме и не искам да повярвам, че образовани хора от КЗК считат, че всичко прочетено в Гугъл или в Уикипедия е визитната картичка на нашата държава. Ако приемате това, то нека ние от професионалната гилдия на туризма да ви кажем, че така няма да направим България туристическа дестинация, туризмът като голям дял от БВП ще продължи да тъпче на едно място, вместо като най-бързо развиващ се сектор да върви напред и нагоре, обясниха от организацията.

Ще зачеркнем поредната професия, която съществува като такава в списъка на МОН, ще обезкуражим подрастващите, които я избират и хората, които я практикуват днес, ще накараме да я напуснат. Особено във време на ужасяващ глад за квалифицирани кадри. Така само ще стимулираме невежеството и интернет културата. 

Ако има проблем в нормативната база и има допуснати грешки или несъвършенства в нея, то нека седнем на масата и да поправим нормата, но да се зачеркне с лека ръка една професия, за която хората учат история, археология, културна среда, етнография и най-важното чужди езици, ние туроператорите не можем да се съгласим, допълват от ОБТ.

Габриел Драгиев