Новини Транспорт

Скоро започва ремонт на Дунав мост при Русе

   
Скоро започва ремонт на Дунав мост при Русе

Основният ремонт на Дунав мост при Русе трябва да започне колкото се може по-скоро, вероятно през юли. Трафикът няма да се спира и ще се регулира със светофар, стана ясно след работна среща в Русе.

Шофьорите ще бъдат информирани своевременно за предстоящите промени в организацията на движение.

По план ремонтът ще трае 730 дни. Сега съоръжението е в недобро състояние и ремонтът не бива да се отлага, посочват от АПИ.

На срещата изпълнителят на обекта е подчертал, че има готовност да започне работата. Ще се работи ежедневно по 10-12 часа на ден, през светлата част от денонощието. Габаритът и височината на съоръжението не позволява безопасна работа през нощта. Ако изпълнението на някои​ строителни дейности обаче налага пълно спиране на трафика, то ограничението ще се въвежда през нощта, за да не се затруднява пътуването. Работният процес ще се организира и извършва така, че превозните средства да преминават двупосочно в платното, в което не се изпълняват строителни работи. Безопасността на пътуващите и на строителите на обекта е най-важна и за всяка промяна в организацията на движение гражданите ще бъдат уведомявани своевременно, за да могат да планират пътуването си.

Председателят на УС на АПИ инж. Йордан Вълчев посочи, че се прави анализ на трафика, за да се вземе оптимално решение за началото на строителните работи и готовността те да започнат през юли.

Програмата на АПИ предвижда основен ремонт на Дунав мост. От въвеждането на съоръжението в експлоатация - преди 70 години, досега такъв не е извършван. Преди повече от 22 години е правено укрепване на фугите, а през 2011 г. е подменена хидроизолацията и асфалтовата настилка. Техническият проект за ремонт на съоръжението предвижда цялостна подмяна на асфалтовата настилка, на панелите, хидроизолация, нови ограничителни системи, маркировка и др. Изпълнител на основния ремонт на Дунав мост е ДЗЗД „Дунав мост". Стойността му е 44 877 228,68 лв. с ДДС. Срокът за изпълнение на строителните работи по договор е 730 дни. Строителният надзор ще осъществява ДЗЗД „Дунав мост-ПИИ-Строл". Стойността на техния договор е 848 400 лв. с ДДС и предстои подписването му.

Междувременно АПИ съобщи, че е завършил аварийният ремонт на фуги на моста при Русе. Движението в участъка е възстановено и се осъществява без ограничения. Фирмата-изпълнител работи максимално мобилизирано, за да приключи предвидените дейности в 20-метровия участък колкото се може по-бързо и да не се затруднява пътуването. Аварийният ремонт на фуга на съоръжението започна преди около десет дни и трябваше да завърши по график до 31 май. За извършването му беше ограничено преминаването в 20-метров участък от моста. Дейностите се изпълняваха поетапно в двете ленти без да се спира напълно трафикът.