Новини Транспорт

Туристически бус вместо влакче вози до лесопарк Хисарлъка в Кюстендил

   
Туристически бус вместо влакче вози до лесопарк Хисарлъка в Кюстендил

Открит туристически бус ще превозва пътници от площад „Велбъжд“ в Кюстендил до лесопарк Хисарлъка. Официално новата атракция тръгва от 24 май, обяви кметът на Кюстендил Огнян Атанасов, след като с журналисти направи  туристическа обиколка.
„Вече е разкрита туристическата линия. Благодаря на превозвача, който закупи автобуса и го брандира с прекрасни гледки от Кюстендил. Благодаря на фотографа Влади Чанев, който предостави своите снимки. Този туристически бус ще върви по линията от центъра на града до Хисарлъка. Вече има промяна в нормативната уредба и тя не позволява да се движат туристически влакчета, които пресичат други пътища – общински или републикански. Това е и причината да нямаме такова влакче, но за туристическите автобуси това не важи“, каза градоначалникът.

Туристическата линия носи името „Пауталия“ и е заложена в общинската транспортна схема. Дължината е 4,6 км. Предвиденият маршрут е с начало и край на площад „Велбъжд“. Бусът ще качва жителите и гостите на Кюстендил до лесопарк Хисарлъка, където е разположена и едноименната крепост, построена в  края на ІV и началото на V век. Предвидени са няколко спирки, а една от тях e „Вилата на генерала”.
Линията ще бъде сезонна, а автобусът ще се движи при добри метеорологични условия. Предвидени са десет курса на ден.