Новини Събития

Отварят врати за посещения на средновековната крепост Ряховец край Горна Оряховица на 30 май

   
Отварят врати за посещения на средновековната крепост Ряховец край Горна Оряховица на 30 май

Емблематичната средновековна крепост „Ряховец“ ще бъде отворена за посетители на 30 май (четвъртък) от 10:00 до 16:00 часа. Идеята за деня на отворените врати е на археологическия екип проучващ крепостта, като в организацията на проявата се включват Исторически музей, Община Горна Оряховица, Спортни магазини „АRR“ и част от училищата на града.

Целта на събитието е да се популяризира символът на най-ранната горнооряховска история, както и районът на крепостта, богат на множество културни и природни забележителности. Организаторите ще свържат „Ряховец“ с друг емблематичен за града обект – хижа „Божур“, като специално за събитието ще бъде разчистена и обозначена пътека от Божур поляна до крепостта. Придвижването по нея ще отнема около 20-30 минути, като това ще бъде едно от възможните трасета за посетители. 

На „Ряховец“ музейните специалисти ще подготвят експозиционно пространство, където ще бъдат показани най-интересните находки от археологическите проучвания в региона на крепостта през последните години. Членовете на археологическия екип и студенти доброволци ще развеждат посетителите в разкритите сектори на „Ряховец“. Спортни магазини „АRR“ ще осигурят подкрепителен пункт с безалкохолни напитки и пакетирани храни. 

Най-приключенски настроените гости ще имат възможност да се изкачат до върха на крепостта, където през 2023 г. бе изграден новият атракцион Пирамидата. В нея желаещите могат да усетят енергийната концентрация на мястото, обитавано през няколко епохи, и да се снимат за спомен. 

Организаторите предупреждават, че при значителни валежи събитието ще бъде отложено за подходящо време поради недостъпност.