Новини Събития

Показват до дни реставрираната Източната порта на Филипопол

   
Показват до дни реставрираната Източната порта на Филипопол

Най-широката запазена улица от римско време, 13 метра и 20 сантиметра, от  II – III век  по нашите земи се намира в Пловдив. Тя започва от Източната порта и  е свързвала пристанището на река Хеброс с центъра на града. Обектът е част от проекта „По крепостните стени на Филипопол“ и ще бъде открит за посещения до края на май. 

Реставраторът  Никола Стоянов каза, че са работили с екипа през последната година на новата археологическа придобивка на Пловдив - реставрираната и експонирана Източната порта на Филипопол.

Експонирани са и прилежащите структури: улица "Кардо Максимус" с частично възстановена колонада чрез анастилоза с част от наличния оригинален материал; останки от крепостни стени; каменни градежи на верижни сгради в субструктура; лапидарно експонирани мраморни и сиенитни фрагменти от различни строителни периоди. 

Археолог-проучвател на обекта е Мая Мартинова, автор на архитектурния проект е арх. Галина Пировска.

Мая Мартинова каза, че най-ценното на обекта, е че ще го видим в целия му блясък със запазени структури ин ситу. Това е обект, който представяме, така както е функционирал през времето на императорите Марк Аврелий и Луций Аврелий Комод- отстрани с голяма колонада, посочи Мартинова. По думите й Пловдив днес има безценни писмени доказателства за величието на Филипопол, като част от източната Римска провинция Тракия.

Големият проект „По крепостните стени на Филипопол“ е на обща стойност 8 млн. лева. Той включва реставрацията на Източната порта и Небет тепе.