Новини Хотели

Хотелиери с украински бежанци излизат на протест

   
Хотелиери с украински бежанци излизат на протест

В началото на сезона хотелиери в "Слънчев бряг" излизат на протест. Причината е, че от девет месеца Министерството на туризма не е изплащало средства по хуманитарната програма за настаняване на украински бежанци.

Някои от хотелиерите твърдят, че имат да получават по 2-3 милиона лева и са застрашени от фалит. Проблемът не е нов – откакто стартира самата програма има забавяне.

„Програмата се удължава постоянно, ние сме коректни към държавата и продължаваме да работим. Единственият проблем е, че държавата не ни праща. Вече девет месеца не получаваме средства, просто не издържаме. Трябва да има някакво адекватно заплащане“, коментира пред Би Ти Ви един от протестиращите хотелиери и призова премиера и Министерството на туризма за реакции.

„Сбъркана е системата, по която се помага на бежанците. В цяла Западна Европа те са подкрепяни само и единствено, ако работят. При нас е обратното – започнат ли работа, те вече не могат да стоят в програмата“, посочи Виолета Галева.

"В Бургаска област настанените бежанци са около 7000, при мен има около 1000 души. Необходимо е в спешен порядък да ни се обърне внимание и да се осъществи плащане. Иначе ще трябва да обясним на тези хора, че трябва да освободят нашите бази, но това не е никак лесен процес", коментира Елена Андонова.

Министърът на туризма обясни пред bTV, че вчера по спешност са придвижени около 9 милиона лева. Очаква се съвсем скоро те да бъдат по сметките на хотелиерите - те са за месеците от ноември до февруари.