Новини Събития

Гръцки евродепутат: България и Румъния ще бъдат в Шенген и по суша до края на годината

   
Гръцки евродепутат: България и Румъния ще бъдат в Шенген и по суша до края на годината

Гръцки евродепутат лобира за приемане по суша в Шенген на България и Румъния, за да се прекратят опашките с часове по границите. Евродепутатът Мария Спираки от управляващата партия "Нова демокрация" съобщи, че е получила писмено уверение от Европейската комисия за приемането на България и Румъния в Шенген по суша до края на тази година.

Спираки съобщи, цитирана от БНР, че след среща с хотелиерите в Северна Гърция е отправила писмено искане към Европейската комисия за наложителното отваряне на сухопътните граници на двете старни, за да се спре чакането с часове по границите за милиони туристи.

В аргументите си гръцката евродепутатка посочва официални данни ,че за миналата година само през граничния пункт "Кулата -Промахон" са преминали 2 600 000 туристи, а 600 000 - през "Маказа".

За Северна Гърция няма самолетни полети от съседните страни и единственият път за влизане в Гърция е през сухопътната граница, посочи Спираки.

Информацията беше публикувана от водещи гръцки медии под заглавие: "Радостна вест за туризма в Северна Гърция" и "Край на опашките с часове по границите".