Новини Събития

Рекорден брой туристи привлече Испания

   
Рекорден брой туристи привлече Испания

Испания е привлякла рекорден брой туристи миналата година, като вече дори се опитва да открадне титлата на водещата световна туристическа дестинация от Франция, съобщава Financial Times. Ръстът на посетителите обаче, провокира гневни реакции на местните жители, станали известни като "фобия към туризма“.

Испания регистрира ръст от 13 млн. души през 2023 г., с което общият брой на международните туристи е достигнал нов връх от над 85 млн. души – почти двойно повече от населението, показват данни на агенцията по туризъм към ООН.

Испания изпревари САЩ и зае второ място сред най-посещаваните страни в света през 2017 г. и оттогава се опитва да настигне Франция. Тя остава водещата туристическа дестинация в света и посещенията в страната са се увеличили със 7 млн. до 100 млн. души миналата година.

Плажният туризъм остава основната притегателна сила на Испания и тревогата от войната в Близкия изток привлече туристи, които иначе биха отишли в "страни, които се очертаваха като конкуренти, като Турция, Тунис и Египет“, казва Пабло Диас Луке, преподавател по икономика в Open University of Catalonia.

Испанският министър на туризма и индустрията Жорди Хереу казва, че 2023 г. е била „безспорен успех“ за страната и е привлякла разходи от чужденци за 108 млрд. евро. "Но не бива да потъваме в самодоволство“, каза той. "Имаме още много работа за вършене, имаме какво да подобряваме“, заяви той.