Новини Транспорт

УизЕър очаква по-високи приходи и печалба тази година

   
УизЕър очаква по-високи приходи и печалба тази година

Европейската нискотарифна авиокомпания "УизЕър" (Wizz Air) очаква по-висока годишна печалба на фона на силното лято и силното търсене на пътувания, след като достигна годишна нетна печалба след три години, предаде Си Ен Би Си.

Подобрените прогнози на базираната в Унгария авиокомпания идват на фона на смесени резултати от европейски авиокомпании, тъй като разходите се повишиха, но рекордно многото пътувания това лято вероятно ще увеличат приходите, тъй като потребителите дават приоритет на разходите за ваканции след пандемията.

"УизЕър" се възползва от устойчивото търсене на въздушни пътувания, справяйки се с предизвикателствата произтичащи от конфликта в Близкия изток и инспекциите на двигатели, които приземиха части от нейния флот, и прекъсване на контрола на въздушното движение.

Авиокомпанията отчете нетна печалба от 365,9 милиона евро (395,90 милиона долара) за финансовата 2024 годината, приключила на 31 март т. г.  Според оценки на анализатори печалбата трябваше да достигне 350,8 милиона евро.

"УизЕър" очаква нетни приходи за текущата година в диапазона от 500 до 600 милиона евро.

През предишната година компанията регистрира нетна загуба в размер на 535 милиона евро. 

"С настъпването на първите месеци на новата финансова година търсенето на въздушни пътувания остава стабилно, без признаци за намаляване в близко бъдеще, поддържайки среда с по-висока доходност, тъй като капацитетът в цялата индустрия остава ограничен", каза главният изпълнителен директор на компанията Йожеф Варади.