Новини Транспорт

Кои са най-турбулентните маршрути в света

   
Кои са най-турбулентните маршрути в света

Полет SQ321 от Лондон до Сингапур успя да влезе в новините с много черна и жестока статистика. След 10 часа във въздуха, самолетът е ударен от турболенция и в рамките на 6 минути, самолетът е принуден да се сниши с 2133 метра. Изживяването е било достатъчно стресиращо, а още по-страшното е, че 71 пасажера са пострадали по време на опасната маневра.

Един британец е загинал по време на инцидента, но не от някакви удари, а от факта, че е имал проблеми със сърцето и по време на маневрата най-вероятно е получил сърдечен удар. Страховете от летене могат да доведат до сериозни здравословни проблеми, като паник атаките могат да бъдат възможно най-лекия фактор.

Трябва да знаем, че турбуленцията рядко е с такъв магнитуд и обикновено се говори за много по-леки трусове от това, което са преживели пътниците на SQ321.

Статистиката показва, че около 65 хиляди полета са регистрирали турбуленция всяка година и около 5500 от полетите са регистрирали по-тежка такава, включително и тази от последните няколко дни.

Изследване на сайтът Turbli - разработен за анализ и предсказване на турбуленцията - обръща внимание на 150 хиляди полета, които са регистрирали този природен елемент по време на полетите. И с тяхна помощ ще посочим и онези полети, които биха били изпитание за нервната система на пасажерите.

Резултатите показват, че туристите със страх от летене, трябва да пропуснат Южна Америка и да избягват дестинации като Сантиаго, Чили или международното летище на Боливия. Пътуването с дължина от близо 1800 километра е описано като едно от най-турбулентните на родната планета.

Следващата локация, която може да ви разтресе, е маршрутът Алмати в Казахстан, както и полетите до столицата на Киргистан, Бишкек. Останалите шест турбулентни маршрута могат да бъдат открити около Япония и Китай. Статистиката показва, че има и европейски маршрути с малко повече напрежение за пасажерите. Полетите от Милано до Женева и Милано до Цюрих са известни с турбуленция.

Това са маршрути, които летят над Андите и Алпите. Планинските маршрути могат да завихрят въздушните потоци и да доведат до турбуленция, но класацията показва, че полетът до Женева е на 5-то място, докато този до Цюрих е на 10-то, ако говорим за нивото на напрежение. Ако летите над планини, трябва да се подготвите за по-сериозно подрусване, но това не означава, че този елемент винаги ще преследва пасажерите си.

Турбуленцията е елемент, който не се случва на всеки полет, а и трябва да бъдете сигурни, че повечето пилоти са тренирани и подпомагани от автопилот, когато въпросната въздушна буря започне своето преминаване. Преди всичко е препоръчително да реагирате бързо и да слагате коланите, когато има такава команда от капитана на полета.