Събития

Приморско очаква повече българи това лято

   
Приморско очаква повече българи това лято

Приморско ще отбележи празника си на 24 май с богата програма. С тържествата ще бъде дадено и началото на летния туристически сезон през тази година, каза пред БТА кметът на крайморската община Иван Гайков. По думите му град Приморско и съставните селища на общината са напълно готови да посрещнат своите гости.

"Очакванията ни са за наистина добър летен сезон. Високи цели си поставят и хотелиерите, и ресторантьорите в нашата община. Надяваме се в края на лятото да си кажем - успяхме, целият труд, който положихме, си заслужаваше. Всички ВиК ремонти в Приморско са приключили. През тази година подготвяме няколко буферни паркинга, за да обезпечим спокойното придвижване в най-натоварените месеци. Те ще са в различни части на Приморско. Направили сме анализ за това къде е най-необходимо да има такива паркинги. Също така планираме през тази година да бъде интегрирана системата за паркиране в "синя зона", да бъдат въведени електронни скоби и фишове", каза Иван Гайков.

Приморско е сред общините от областта, които се включиха в новосъздаденото Сдружение "Фонд за стимулиране на полетите на Летище - Бургас". Кметът Гайков коментира пред БТА, че финансовото участие на Приморско е символично в сравнение с големите общини като Бургас и Поморие. "Обединението на всички общини в това сдружение е знаков момент. Заедно с усилията, които се правят за развитие на бургаското летище, се работи и по разширяването на граничния пункт с Турция при Малко Търново, което ще даде допълнителен икономически тласък на целия регион. Това са стратегически теми, които са важни не само за областния център Бургас, но и за всички по-малки общини", посочи Гайков.

На въпрос очаква ли промяна в профила на туристите, които посещават Приморско, ако бургаската аерогара разшири значително портфолиото си от дестинации, които обслужва, кметът на Приморско отговори: "Целта на Приморско не е да промени изцяло профила на нашия турист. Както знаете, Приморско е курортно селище от много години. Нашият регион е основополагащ по отношение на летния туризъм. Нашата цел е все повече българи да препокрият родното Черноморско крайбрежие. А това, което правим, е да популяризираме културното-историческото и природното си наследство заедно с надграждане на услугите, които предлагаме".