Новини Събития

Туристи от Япония и Китай идват за празника на розата

   
Туристи от Япония и Китай идват за празника на розата

Карлово посреща стотици туристи и гости от България, Европа, Северна Америка и Азия в събота на Празника на розата. Събитието е един от най-красивите празници в Подбалкана, посветено на уханната маслодайна роза, която разнася славата на България по света. То има над стогодишна история и всяка година привлича посетители от всички краища на света и на България.

За първи  от по-новата история на  феста, началото на събитието е извън Карлово. Сутринта  в събота на 25 май  300 чуждестранни туристи от Япония, Китай, Тайланд, Канада, Израел и няколко европейски държави влязат в розовите градини край Клисура. Там ще ги очакват 12-те момичета, които участваха в конкурса за Царица на розата, за да им покажат как се бере розовия цвят.

Около час и половина по-късно е кулминацията на празника. Тогава с шествие, което тръгва от Арапския мост, на площад „20 юли“ ще пристигне Царицата на розата. Тази година короната носи 16-годишната ученичка от СУ „Васил Левски“ Анна-Мария Враджева. Тя и кметът на Общината д-р Емил Кабаиванов ще приветстват жителите и гостите на Розовата долина и ще възхвалят маслодайната роза и труда на хората, които я отглеждат и които произвеждат прочутото розово масло – емблеми на България пред света.

Със своя уникален танц, възпяващ карловските розови градини, фолклорна формация „Розова долина“ ще приветства  публиката.

Междувременно около площада ще бъдат разположени младежко селище и детска изложба, както и базар „Алея на розата“.

След това, в 12.00 часа в къща Бухаловия хан в комплекс Старинно Карлово и в Историческия музей ще започнат демонстрации на изваряване на розов цвят и добиване на розово масло в медни казани по старинна технология.Туристи от Китай и Япония идват на най-красивия празник в Розовата долина

В Бухаловия хан през това време ще има изпълнения на фолклорните състави от Баня и карловския квартал Сушица. Самодейци ще представят и ритуални хлябове и пити, приготвени за празника.

През това време празника на площада продължава с изпълнения на състави за народни танци и балет.

Вечерната забавна програма, която също е на площад „20 юли“ включва светлинно шоу, а финал на празника ще дадат пищни илюминации.