Анализи Новини

Турция е най-добрата дестинация в Южна Европа

   
Турция е най-добрата дестинация в Южна Европа

Турция се очертава като най-добре развиващата се страна в Южна Европа за пътувания и туризъм, според доклада на Индекса за развитие на пътуванията и туризма (TTDI) за 2024 г., публикуван във вторник от Световния икономически форум (WEF) в сътрудничество с Университета на Съри. В последния индекс Турция се изкачи с 8 позиции, за да се класира на 29-то място сред 119 държави. Докато България е отстъпила с едно място назад и сега заема 40-то място, с 7,01 на сто. 

С резултат от 4,39% Турция надмина средното за света с 10,6% и средното за Европа с 3%, позиционирайки се като една от най-добре представящите се страни както в света, така и в Европа. 

С ръста си, Турция стана водеща страна в категорията Южна Европа, която включва още Хърватия, Италия, Малта и Испания.

Турция също отбеляза значително подобрение от 14% в показателя за приоритизиране на пътуванията и туризма, прескачайки с 18 места, за да стане вторият най-висок в света по този показател. Страната също така показа значителен напредък в инфраструктурата на въздушния транспорт, издигайки се с 10 места до 8-мо място в световен мащаб. Съседката ни запази 13-то място в показателя за културни активи в доклада. По критерия за природни ресурси Турция се изкачи с 24 места, за да се класира на 32-ро място.

WEF актуализира индекса през 2022 г., променяйки името му от Индекс за конкурентоспособност на пътуванията и туризма (TTCI) на Индекс за развитие на пътуванията и туризма (TTDI), с по-силен акцент върху устойчивостта. Ценовата конкурентоспособност, туристическите услуги и инфраструктурата, безопасността и сигурността, човешките ресурси и пазара на труда, устойчивостта на търсенето и бизнес средата са отчетени като показатели, при които Турция има място за подобрение.