Новини Събития

Промени в движението ще затрудняват придвижването в края на почивните дни

   
Промени в движението ще затрудняват придвижването в края на почивните дни

Промени в движението по основни пътища въвежда агенция "Пътна инфраструктура" в края на трите почивни дни. Целта е облекчаване на очаквания сериозен трафик. Те включват спиране на тежките камиони по натоварени пътища, както и обособяване на повече ленти за движение в някои участъци.

По магистрала "Струма"

От 11:00 до 21:00 ч. в неделя, 26 май, се ограничава движението на тежкотоварните камиони над 12 тона, пътуващи към Кулата, в участъка от 105-и км на автомагистрала "Струма".

Те се отклоняват по обходен маршрут от пътен възел "Благоевград – юг" по път I-1 София – Кулата, общински път Симитли – Железница и ще се включват отново в път I-1 при пътния възел при Симитли.

С промяната на организацията на движение ще бъдат осигурени две ленти за движение за пътуващите към София в отсечката от път I-1 от пътен възел "Симитли" до АМ "Струма".

Камионите над 12 т, пътуващи към София, ще преминават само по дясната лента на път I-1.

"Временната организация на движение ще осигури по-бързо и комфортно пътуване в района на Симитли, в края на трите почивни дни", посочват от пътната агенция. Допълват, че на място ще има и полицаи за регулиране на движението.

Промени по магистрала "Хемус"

По магистрала "Хемус" на територията на Софийска област също се въвеждат ограничения за тежките камиони. Те няма да могат да ползват магистралата от 16 до 21 часа. Тежкотоварното движение в посока Варна ще се отклонява по път I-1 София - Ботевград при магазин "Джъмбо" до п. в. "Яна" и ще изчаква на място.

Камионите в посока София ще се отклоняват по обходен маршрут - от 47-ми км на магистрала "Хемус", при пътен възел "Ботевград", шофьорите ще се насочват по път II-17, по път I-1 София – Ботевград и при 30-ти км на автомагистралата при п. в. "Витинска река" ще продължават пътуването си по магистрала "Хемус".

Въвежда се промяна в организацията на движение и през тунелите "Топли дол" и "Правешки ханове" на "Хемус".

В "Топли дол" ще има две ленти в посока София и една лента за Варна. В тунел "Правешки ханове" ще има две ленти в посока София и ще се ограничи движението за Варна, като целият трафик за Варна ще се пренасочи от пътен възел "Правец" по път I-3 Ябланица - Ботевград и при п. в. "Осиковска Лакавица" да се връща на "Хемус".

При необходимост, в зависимост от интензивността на движение по преценка на органите на Областната дирекция на МВР София и Столичната дирекция на МВР могат да бъдат налагани и други ограничения, осигуряващи безпроблемно преминаване през участъка на магистрала "Хемус".

Превозните средства над 12 тона, пътуващи от Граничния контролно- пропускателен пункт (ГКПП) "Капитан Андреево" към Видин, за да избегнат промените в организацията за движение по АМ "Хемус", може да използват алтернативен маршрут – по АМ "Марица" - път I-5 – път I-6 - път II -55 /Прохода на Републиката/ - път I-5 - път I-3 - път II-13 и път I-1.