Турагенции

Чартъри с мексикански туристи тръгнаха към България

   

Автобуси на Mega Travel и Viya Travel посрещат мексиканските туристи на Летище София
  Viya Travel

Един от най-големите мексикански туроператори – Mega Travel, заедно с българския им партньор - „Вия травел“ (Viya travel), стартираха чартърна програма от Мексико сити до София. Първият полет беше осъществен на 18 май 2024 г., като предвиждаме да направим общо 14 чартъра и това е една осъществена наша мечта, заяви пред TravelNews Юсуф Коч, собственик и управител на „Вия травел“. Те се осъществяват с големия Airbus А330 на българската авиокомпания „Гъливеър“ (GullivAir) и ще продължат до ноември 2024 г. В него има 320 места, като полетът се извършва директно без междинни кацания. Полетите ще бъдат на всеки 12 дни.

Туроператорите са избрали Летище София за начална и крайна точка заради добрите условия. „С чартърите ще водим мексикански туристи за обиколка на Балканите, като програмата стартира от София и завършва тук с полет наобратно“, обясни Коч. Общо по нея се очаква да дойдат около 5000 мексиканци. Има осем различни пакета с обиколки на България, Гърция, Турция, Румъния, Северна Македония, Сърбия, Албания, Хърватия и Босна и Херцеговина. Започва се с обиколка на София, Пловдив, Велико Търново и Рилския манастир.

„Интересът към Балканите е много голям от страна на мексиканците, защото страните предлагат голямо разнообразие от културно-исторически забележителности“, каза Юсуф Коч. Местният им партньор е направил голяма реклама на региона и записванията са много добри. Всяка година имаме мексикански туристи, но по редовните линии с „Турските авиолинии“. За първи път обаче решихме да направим чартъри, защото броят на туристите се увеличава. След ноември Коч очаква да доведат и още около 2000 мексикански туристи по редовните линии.

Туристите са предимно възрастни и средна класа, които вече са видели Западна Европа. Сега искат да видят Балканите с колкото се може повече страни, за да се запознаят с различните традиции, история и храна.

Туроператорът „Вия травел“ е създаден преди 15 години в България, но оперира в цяла Европа. През миналата година е посрещнал над 115 000 туристи на континента от цял свят, от които над 50 000 са били на Балканите.

Мирослав Иванов