Новини Транспорт

12 души са ранени при турбуленция по време на полет на Qatar Airways

   
12 души са ранени при турбуленция по време на полет на Qatar Airways

12 души бяха ранени, след като полет на Qatar Airways от Доха до Дъблин попадна в зона на силна турбуленция в неделя, съобщава CNN.

Полетът, който кацна в Дъблин малко преди 13:00 ч. местно време, беше посрещнат от службите за спешна помощ, включително летищната полиция и пожарната и спасителната служба.

Според изявление на летището в Дъблин шестима пътници и шестима членове на екипажа са ранени при инцидента. 

Полетът Qatar Airways QR107 е претърпял турбуленция по време на полет над Турция, се казва в изявлението.

От летище Дъблин съобщиха, че оказват помощ на пътниците и служителите и че работата по другите полети не е засегната.

Инцидентът става само няколко дни след като 104 пътници бяха ранени, а мъж със сърдечно заболяване загина по време на полет на Singapore Airlines, който също беше засегнат от силна турбуленция.

Полет SQ321 от Лондон до Сингапур се е движил на височина 37 000 фута във вторник, когато самолетът рязко е паднал, след което се е издигнал на няколкостотин фута, според данните от проследяването на полета.

Всяка година в САЩ около 65 000 самолета преминават през умерена турбуленция, а около 5500 - през силна. Тези цифри обаче може би ще нараснат, отбелязва CNN.

Пол Уилямс, професор по атмосферни науки в Университета в Рединг, Обединеното кралство, заяви още през 2022 г., че изменението на климата променя турбулентността. "Проведохме някои компютърни симулации и установихме, че силната турбулентност може да се удвои или утрои през следващите десетилетия", обясни той.

Откритията, които по-късно бяха потвърдени, подчертават вид турбуленция, наречена "турбуленция на чистия въздух", която не е свързана с никакви визуални признаци като бури или облаци. За разлика от обикновената турбуленция, тя настъпва внезапно и е трудно да бъде избегната.

Полетът на Singapore Airlines във вторник не е бил засегнат от ясна въздушна турбуленция, а от бързо развиващи се гръмотевични бури. Все още не е известно какъв вид турбуленция е изпитал самолетът на Qatar Airways.