Новини Събития

Италия налага 3000 евро глоба за изнасяне на пясък

   
Италия налага 3000 евро глоба за изнасяне на пясък

Италия обича да се хвали със своите красиви плажове и точно те са известни с привличането на туристи от цял свят. Изгрее ли топлото слънце, може да бъдете сигурни, че плажовете се покриват с хавлии, а домакините са готови да се докажат като най-гостоприемните в Европа. Някои от по-популярните плажни ивици имат и странни правила за гостите, но вниманието е насочено към Сардиния, където ще попаднете на един интересен закон.

Местното законодателство предупреждава туристите, че тази година ще има сериозни глоби за крадци на пясък и камъчета. Белите плажове със сигурност са нещо уникално за региона, но ако решите да си тръгнете със спомен, пригответе и сумата от 3000 евро за този артефакт.

Защитници на плажната ивица са установили, че Сардиния е изгубила около 6 тона пясък от 2021 г. до наши дни. Глобата ще бъде наложена на всеки, който е забелязан да събира пясък в определен съд. Туристите са предупредени, че могат да лежат дори в затвора. Законът съществува от няколко години и продължава да се нарушава, което изисква и по-строги мерки.

С началото на сезона има и достатъчно нарушители. Немско семейство е заловено да изнася археологически останки и пясък. Френски турист се е опитал да изкара сталагмити и миди, окато немско семейство е хванато с един килограм камъчета от плажа. Манията по бял пясък се превръща в заплаха за повечето красиви италиански плажове.

Една френска двойка влиза в рекордите за износ, след като е прекарала почивката си в изкопаване на около 40 килограма пясък през 2019 г. Еколози като Пиерлуиджи Коко посочват, че ако това е само един случай, той трябва да се умножи по броя на милионите туристи, които пристигат в Италия за летуване на Средиземно море. В разговор с BBC, Коко признава, че ако мерките не помогнат, смята да се обедини с други природозащитници и ще поиска тази глоба да бъде утроена. Резултатът е повече от потресаващ.

Властите многократно умоляват своите гости да правят това, което правят и всички останали гости - да се наслаждават на красотата, да правят постове в социалната мрежа и да оставят плажовете на всички, които искат да ги зърнат с очите си. Изнасянето на бял пясък няма да подобри визията на градината или секцията в дома.

Италия се превръща в една от най-строгите страни с особен поглед към туристите. Вече има наложени такси за посетители във Венеция, предстои приемането на такива за езерото Комо, а към това има и предложения за таксуване на горски туристи. Милано влиза още по-напред в класацията с ограничения, след като смята да забрани дори продажбата на сладолед в по-малките часове на вечерта.

Ограничението се налага, след като италианският град продължава да се бори със сериозните нива на шум. Сладоледът не е виновен за нищо, проблемите се крият в огромните групи от хора, които остават заклети фенове на джелатото. Ако сладоледеният закон бъде приет, това означава, че повечето майстори ще трябва да затварят в определен час и да отварят рано сутринта.