Новини Събития

Великобритания забранява събирането на миди на популярни плажове

   
Великобритания забранява събирането на миди на популярни плажове

С наближаването на лятото, когато и да е то, все повече туристи избират най-различни топли дестинации за плажен уикенд. Бързата почивка изглежда изкушаваща, но често крие и определени изненади. Британците често се заблуждават, че имат плажове и лято за привличане на туристи. Едно от малкото изключения е Къмбърланд и достатъчно разумните температури.

Ситуацията става още по-трудна, след като вече има и глоби за нелегални почивки. Плажовете на север от Къмбърланд са известни с пясък, малко слънчева светлина и красива гледка. Британците, следвайки примера на италианците, са решили да затегнат мерките срещу туристите, които са решили да си вземат нещо за спомен.

Консулството на Къмбърланд налага глоба на всички гости, които са решили да събират миди и камъчета. Санкцията за това страховито провинение може да достигне 1000 паунда. Причината за това решение е, че мнозина дори не подозират каква роля имат тези малки артефакти по плажа и как помагат за дивия живот.

Натрупаните камъчета и миди са естествена бариера, която предпазва населената част от наводнения. Нийл Диксън многократно напомня пред BBC, че голяма част от проблемите идва с решението на туристите да си вземат нещо за спомен. Ако тази идея се роди в главата на всеки гост, следващото наводнение ще се случи в рамките на 1-2 години.

За разлика от Сардиния, където има изчисление, че са изнесени близо 6 тона бял пясък, англичаните не са изчислявали колко точно е изнесено, но еколозите са на мнение, че през последните години се наблюдава поглъщане на бреговата ивица, а при по-сериозни наводнения, заливите могат да прелеят.

Въпросната дестинация е известна с красиви и зелени заливи, които също остават под риск, ако има разместване на морската ивица. Къмпингуването в някои от най-красивите плажове също е позволено, но еколозите са категорични, че ще се намесят, ако колекционирането и замърсяването започнат да се наблюдават. Къмбърланд е известен с предлагано разнообразие и чиста вода, както и редица плажове. Местните остават категорични, че туристите, макар и да са далеч по-възпитани у дома, за разлика от Европа, все пак допринасят за влошаването на условията.

Най-големият наплив от туристи е от юни до август, когато температурите достигат между 28-30 градуса по Целзий. Последните туристи на Къмбърланд си тръгват през октомври, когато средната температура е към 18 градуса по Целзий. Властите не казват как ще установяват събирачите на артефакти, но със сигурност ще намерят правилното решение за налагането на глоби.