Анализи Новини

WEF: Това са най-добрите страни за туризъм през 2024 г.

   
WEF: Това са най-добрите страни за туризъм през 2024 г.

Съединените щати бяха обявени за най-добрата страна в света за пътуване и туризъм през 2024 г. от Световния икономически форум (The World Economic Forum, или WEF). Класацията се съставя на базата на широк набор от критерии, включително инфраструктура, природни ресурси, устойчивост, наличие на работна ръка и конкурентни цени.

Данните на WEF се фокусират върху туризма – бизнеса с хотели, летища, атракции, авиокомпании и други подобни, а не само върху туристическото изживяване, посочва CNN Travel.

Европа начело

Шест от първите десет държави в класацията са в Европа, като Испания заема второто място в подреждането. Докладът нарича континента „устойчива дестинация със силни вътрешнорегионални пътнически потоци“ и му дава високи оценки за влакова свързаност.

Присъждат се точки и за наличието на силни икономики, добрата позиция на еврото и паунда и вероятността европейците да пътуват повече – което, от своя страна, означава харчене на повече пари.

Не е изненадващо, че Франция има висок резултат, заемайки четвърта позиция. Всички очи са вперени в страната преди летните олимпийски игри в Париж тази година.

Друг фактор, който се взема предвид, е силата на много европейски паспорти. Всяка година Henley Index класира най-влиятелните лични документи в света и данните от индекса са включени в доклада на WEF.

За 2024 г. шест страни споделят първото място в класацията – Франция, Германия, Италия, Япония, Сингапур и Испания. Пет от тези нации се появяват в топ 10 на WEF, а Сингапур е на 13-о място.

Сцената в Азия

„През 2024 г. се очаква растежът на световния туризъм да бъде подсилен от продължаващото задоволяване на задържаното търсене и растежа на основните азиатски пазари, след като ограниченията за пътуване бяха премахнати след забавяне, в сравнение с други региони“, се казва в доклада.

Това със сигурност е вярно за Япония (на трета позиция в класацията), която преживява бум на туризма след повторното си отваряне след пандемията. Повече от три милиона чуждестранни туристи са посетили страната както през март, така и през април 2024 г., като се очаква те да скочат през предстоящите летни ваканции.

Междувременно, осмият в ранглистата Китай през последните месеци предприема стъпки в полза на улеснение на туристическите посещения. През март страната премахна визите за жители на няколко европейски страни, включително Ирландия, Швейцария и Нидерландия.

Днес е по-лесно от всякога за американците да посетят Китай, тъй като вече не е необходимо да предоставят маршрут или доказателство за хотелски резервации, за да получат виза.

Американска красота

Докато САЩ са единствената северноамериканска страна в топ 10, съседна Канада се класира на 11-а позиция. Според WEF, САЩ са „зрял“ туристически пазар, което означава, че вече има изградена инфраструктура за посрещане на посетители.

Размерът и обхватът на страната наистина я открояват: от национални паркове през големи градове до страхотни плажове, има голямо разнообразие от предложения.

Има обаче едно потенциално предупреждение – в доклада се споменава, че има вероятност САЩ да изпита недостиг на работна ръка в туризма. Подобно на много места по света, пандемията накара много хора са напуснат хотелиерския бизнес, за да търсят реализация другаде.

Добър за туризъм срещу свръхтуризъм

Изглежда невъзможно да се разгледа класация с най-популярните страни за туристите без да се признае, че на някои места огромният брой на посетителите е проблем. Съединените щати и Китай имат предимството да са големи и да разполагат с много място, което разпределя равномерно потокът от посетители.

Не всяка дестинация в топ 10 обаче е толкова огромна. В Испания Барселона избра да държи круизните кораби далеч от центъра на града, докато гражданите на Канарските острови излязоха по улиците – и дори заплашиха с гладна стачка – в знак на протест срещу прекомерния туризъм.

Италия, на девета позиция, също се бори да балансира своя процъфтяващ туристически пазар с нуждите на местните общности.

Венеция започна да начислява входна такса миналия месец, а северният регион Болцано - Южен Тирол ограничи хотелския си капацитет, позволявайки откриването на нови хотели, само ако преди това друго място за настаняване затвори врати.

10-те най-добри държави за туризъм през 2024 г., според Световния икономически форум:

1. САЩ

2. Испания

3. Япония

4. Франция

5. Австралия

6. Германия

7. Обединеното кралство

8. Китай

9. Италия

10. Швейцария