Новини Хотели

Хотелите в община Царево отвориха по-рано

   
Хотелите в община Царево отвориха по-рано

Хотелски комплекси в община Царево, които традиционно посрещат туристи от Полша и Чехия, са отворили по-рано през тази година. Това каза за БТА кметът на крайморската община Марин Киров. По думите му, част от местата за настаняване вече работят с пълния си капацитет. Киров посочи, че няколко събития са помогнали за откриването на туристическия сезон по-рано от очакваното. Кметът даде пример с маратона "Каланджа рън", който се проведе в Синеморец миналия уикенд и събра рекорден брой участници - над 1500 маратонци.

"Празникът на село Лозенец също привлече много туристи на 25 май. В началото на следващата седмица ни предстои голям празник в село Българи, така че можем да кажем, че община Царево на практика вече е в летния туристически сезон", каза Марин Киров. Той добави, че и тази година в общината се очакват основно български туристи. Кметът на Царево увери, че администрацията финализира последни детайли по подготовката на сезона. Дейности по почистване и малки инфраструктурни ремонти се извършват във всички населени места на територията на общината. Най-активно - в крайморските селища като град Ахтопол и селата Лозенец, Варвара, Синеморец и Резово.

Пред БТА хотелиери и ресторантьори от Ахтопол и Варвара коментираха, че очакват летният сезон да бъде добър. Към момента те не отчитат остра липса на персонал. От началото на юни трябва да започне активното набиране на работници - основно камериери в местата за настаняване и бармани и сервитьори за ресторантите. През тази година туристическият бранш в района на Царево също планира увеличение на заплатите с около 10 -20 на сто спрямо предходната година. Освен български туристи се очакват и такива от Франция, Белгия и Италия. Тези гости, отчетоха хотелиери, избират района на Царево за своята почивка заради дивите плажове и Природния парк "Странджа", който заема големи територии от общината и предлага множество възможности за нископланински туристически обиколки.