Новини Транспорт

Откриват новата автогара във Варна на 1 юни

   
Откриват новата автогара във Варна на 1 юни

Сградата на новата автогара ще бъде официално открита тази събота, на 1-ви юни от 10 часа. Но, първите курсове на автобуси по редовни линии ще започнат още в петък. Територията й е 8 хил.кв.м., от тях застроената площ е 1 700 кв.м. Останалата площ са паркоместа за автобуси и микробуси, както и такива за автомобили на граждани. Това каза Веселин Михайлов за Радио Варна. Ще има два паркинга за автомобили на граждани, изпращащи или посрещащи пътници. Единият ще е на гърба на сградата (към бензиностанцията и бул.Владислав Варненчик), другият от страната на близкия мол, уточни управителят.

Варна остава пешеходна връзка между автогара и ж.п.гара  

Имаше варианти новата автогара да е в района на сточна гара или около пристанището. Но, нямаше воля от общината. Ние дадохме идея и вложихме сериозен финансов ресурс за проектиране на ново място до „Градски транспорт“, където също имаме имот 16 декара. Но, това бяха пари на вятъра, защото тогавашният гл.архитект Бузев каза, че гражданите искат новата сграда да е до старата, разказа Михайлов.

55 дестинации ще се изпълняват от Автогара-Варна. Екипът е намален, тъй като хигиенистите и охраната са „пренасочени“ към други фирми-външни изпълнители, по думите на управителя. Охраната ще е денонощна, вкл. 24 камери за  видео наблюдение.

Всики транспортни входове към автогарата ще са от ул.Андрей Сахаров. Автобусите ще излизат към кръговото на бул. „Васил Левски“.

В търговската зала има пет големи павилиона, които ще се отдават под наем на фирми.

Проектант на сградата е арх.Мартин Христов, строител варненската фирма „Градско публично строителство“.

Скулпурата „Движение“ Роберт Баръмов, разположена в тревната площ пкъм бул.Владислав Варненчик ще бъде запзена. А мащабното пано-мозайка в салона на старата сграда ще бъде демонтирано парче по парче. Модулите са монтирани изключително здраво върху стената, която е 30 сантиметров бетон. Още не е ясно къде ще бъде преместена, но е сигурно, че няма да е в салона на новата автогара, чиито стени повечето са от гипсокартон, който няма да я издържи, каза още Михайлов.

Сградата беше построена за една година, а до месец след въвеждането й в експлоатация ще започне събарянето на старата, на чието място ще бъде изграден хипермаркет. Старата сграда е построена през 1971 г.