Новини Транспорт

Барселона - райското кътче, което събира история, изкуство и жажда за живот

   
Барселона - райското кътче, което събира история, изкуство и жажда за живот

Испания винаги е била една от любимите ми страни. Животът там сякаш се движи на съвсем други обороти, хората са много по-ведри и приветливи, а усмивките никога не слизат от лицата им. Дори да бъдеш сред тях по време на работна седмица, никога няма да познаеш, че са натоварени, че бързат и имат проблеми за разрешаване. Самото им присъствие ти вдъхва спокойствие, което те предразполага и те кара да забравиш за ежедневието, от което всъщност си искал да избягаш. 

И макар яростно да подкрепям Реал Мадрид, този път реших първо да посетя града на най-големия им съперник, а именно Барселона. Оживената столица на Каталуния е град, който безпроблемно съчетава история, изкуство и жажда за живот. Сгушена покрай зашеметяващото средиземноморско крайбрежие, Барселона е топ дестинация за пътуване, която пленява посетителите с уникалната си архитектура, богата култура и изискана кухня. А с удобните полети на "България Еър" до това китно местенце, нямате оправдание да не го посетите. 

Барселона определено има какво да покаже на своите гости. От световноизвестната архитектура до златистите плажове и оживена културна сцена, тук има за всекиго по нещо. Независимо дали сте любители на изкуството и историята, или просто искате да се отправите на релаксиращо бягство от реалността, Барселона е вашият град. 

Според National Geographic, тук ще намерите най-добрите плажове в целия свят. Но ви предупреждаваме, че времето в Барселона може да стане доста горещо, така че е от съществено значение да планирате пътуването си добре. С удобния календар на сайта на "България Еър" може да изберете най-оптималните за вас дати, както и часовете на полетите, които ви устройват. Пролетта и лятото са считани за най-добрите месеци за посещение на Барселона, когато има и множество фестивали и културни събития. 

Това, за което трябва да сте подготвени в каталунската столица е интересното работно време. Магазините и заведенията могат да затворят врати за обедна почивка, която трае от 13:30 до 16:30 часа. В неделя пък работят до обяд. Хубавото е, че моловете и по-големите магазини не затварят през деня, така че все пак може да намерите място за пазаруване и прохлада. 

Разбира се, освен шопинг и приятна кухня, Барселона предлага и множество забележителности, които е добре да посетите. 

Най-известната е Саграда Фамилия. Незавършеният шедьовър на Гауди се издига като свидетелство за архитектурното майсторство на Барселона. Разгледайте тънкостите на тази спираща дъха базилика и станете свидетели на взаимодействието на светлината през нейните витражи. Гауди решава да създаде един грандиозен паметник, изпъстрен с множество скулптури и с монументалното излъчване на класическите католически катедрали. Той прави план, подобен на латински кръст. По време на гражданската война плановете са опожарени, впоследствие от 1940 г. започва дострояването ѝ, което се очаква да завърши след 2032 г.

Сградата има три фасади, като над всяка се издигат величествени кули. Източната фасада е украсена с изображението на сцената "Рождество Христово", западната – със "Страстите Христови", а южната, където е и главният вход, е украсена с композицията "Славата Божия".

През същата 1883 година Антони Гауди започва работа и върху имението Гюел. Задачата на архитекта е да обнови френския парк, разположен сред обширните земеделски земи край Барселона, които са собственост на Гюел. Имението съдържа три постройки – две конюшни, разположени пред градината, където минава пътят, и една вила. И в трите сгради могат да бъдат уловени две стилови линии - едната – влияние от страна на мавританските постройки, които ги предхождали, а другата – изцяло нова концепция от страна на Гауди.

Потопете се в причудливия свят на Антони Гауди в парка Гюел. Той може да бъде описан като мозаечен рай, предлагащ панорамна гледка към Барселона и демонстриращ уникалните дизайнерски елементи на Гауди. 

Ако искате да изпитате истинската атмосфера на Барселона и нейния ежедневен стил, разходете се по улица Ла Рамбла, която свързва площад "Каталуния" с паметника на Христофор Колумб. Осеяна с магазини, кафенета и улични артисти, този оживен булевард улавя същността и енергията на столицата. 

Разбира се, не трябва да пропускате да опитате от местната кухня. Барселона е рай за любителите на храната. Отдайте се на местната гастрономия, като хапнете тапас, паеля и хамон. Баровете пък предлагат традиционни напитки и коктейли, които веднага ще ви накарат да се отпуснете и да се впуснете в един горещ фламенко с половинката. 

Организирайте една вкусна и културно обогатяваща почивка в Барселона с удобните полети на "България Еър" три пъти седмично на цена от 125 евро с включен ръчен багаж до 10 килограма, чанта на борда, вкусен кетъринг, безплатни напитки и редица удобства, предоставени от авиокомпанията.