Новини Събития

Два лифта ще работят през лятото за туристи и колоездачи на Витоша

   
Два лифта ще работят през лятото за туристи и колоездачи на Витоша

Два лифта ще работят през цялото лято за туристи и колоездачи - "Витошко лале 1" и "Витошко лале 2", с които може да се достигне до Черни връх.  

С детски празник и безплатно ползване на лифтовете за децата до 14 години  на 1 юни ще бъде даден символичен старт на летния сезон над столицата, обявиха "Витоша ски".    

От 9:00 до 16:30 часа всяка събота и неделя през сезона, при благоприятни метеорологични условия, за туристи и колоездачи ще работят ПВЛ "Витошко лале 1" и ПВЛ "Витошко лале 2". С помощта на лифтовете се достига бързо и лесно до изходните точки на множество пешеходни и веломаршрути из цялата планина, обясниха от "Витоша ски".

И това лято за всички планински колоездачи ще се предлагат специалните "МТБ карти", които дават възможност за целодневно, полудневно или уикенд ползване на съоръженията. Налични за продажба са всякакъв тип билети, семейни пакети и билети за колоездачи и парапланеристи, а тази година за първи път има опция и за сезонна лятна карта, посочиха от "Витоша ски".

По думите им едно от очакваните събития за сезона е отварянето на трасето за спускане "Лалето", което от 1 юни и ще предложи много адреналин и емоции за по-напредналите планински колоездачи. В края на септември Витоша за първи път ще бъде домакин на международно състезание по планинско колоездене, част от календара на Международния колоездачен съюз и носещо точки за световната ранглиста, което ще се проведе именно там.

Темата с лифтовете на Витоша се превърна в една от вечните болки на софиянци – само преди две седмици стана ясно, че Симеоновският кабинков лифт спира окончателно и повече няма да бъде ремонтиран, което означава, че достъпът до планината вече ще е само с автобуси и автомобили. Миналата седмица Столичният общински съвет (СОС) проведе извънредно заседание по повод изясняване на обстоятелствата в периода 2007-2024 г., довели до постоянното спиране на работата на всички въжени съоръжения, осигуряващи достъпа от София до Природен парк "Витоша". След множество дебати заседаниетоприключи с предложение за създаване на временна комисия за ситуацията с лифтовете в планината Витоша.