Събития

Цените за наем на чадър и шезлонг ще бъдат между 6 и 10 лева

   
Цените за наем на чадър и шезлонг ще бъдат между 6 и 10 лева

Качеството на услугите, които се предлагат по българските плажове, е много високо. През тази година броят на ивиците, които са отличени с марката за качество "син флаг", е рекорден - 23. Това ни показва, че концесионерите работят в правилна посока, коментира пред журналисти в Созопол Кирил Спасов, представител на Асоциацията на концесионерите на морски плажове у нас. Той увери, че всички плажове са подготвени за летния туристически сезон. Веднага след края на зимата концесионерите са възстановили ивиците, пострадали от бурното море там, където е било необходимо, посочи Спасов.

"Имахме проблеми с новата наредба за водното спасяване, но вчера излезе постановление на Министерски съвет, от което става ясно, че концесионерите, които са внесли своите схеми за водно спасяване до 31 март, ще работят по правилата на старата наредба и през този сезон", каза още Кирил Спасов. По думите му цените за наем на чадъри и шезлонги ще варират и през този сезон между 6 и 10 лева. "Знаете, че всеки концесионер, при участие в процедурата за отдаване под наем на конкретен плаж, заявява предварително определени цени за наем на съоръжения", добави концесионерът.

По думите му от следващата година всички стопани на морски плажове по Черноморието ще трябва да отговорят на нови изисквания за процент свободни площи от стопанисвания плаж и осигурен достъп за хора с увреждания. "Тези две изисквания са и сред критериите за получаване на "син флаг", но от следващата година всички концесионери ще трябва да отговорят на тях. Така трябва да бъде навсякъде", допълни още Спасов.