Анализи

След филма на Бетани Хюз за България се очаква бум на британски туристи

   
След филма на Бетани Хюз за България се очаква бум на британски туристи

Британци масово си купуват билети за България и си резервират дълга ваканция у нас, за да видят с очите си съкровищата на страната ни, разказани от световноизвестния историк проф. Бетани Хюз във филма й „Съкровищата на България”. Това съобщи самата Хюз в интервю за Нова тв.

Епизодът за България беше излъчен във Великобритания преди по-малко от седмица, но се оказва един от най-гледаните в поредицата. Самата Бетани Хюз сподели кое е нещото, което най-силно я е впечатлило в страната ни.

Историкът и телевизионна водеща е обиколила и снимала близо 20 държави. Коя от коя по-красиви, по-интересни и по-търсени дестинации. Но не крие, че от всички тях България е била дълго таена мечта.

„Обсебена съм от 15 години по тази идея и най-накрая я осъществих. Вие имате калейдоскоп от толкова много и различни култури. Не мога да посоча като любимо едно-единствено преживяване от всички, които заснех. Дали ще са българските мюсюлмани с техните традиции, дали ще е гмуркането под водата или ще е разходка до някоя впечатляваща църква. Или пък ровене в разкопките на археолозите – влюбена съм във всичко това, изумена съм колко богата на история е страната ви. Имате и толкова интересни легенди. Много ме впечатли тази за Рилските езера – за това, че те са се образували от сълзите на една жена, която страдала за отнетата и любов", споделя Бетани Хюз.

Епизодът за България вече е излъчен и гледан милиони пъти в интернет. Така Пловдив, Рибново и Кости, Казанлък и Рилския манастир и Варненското съкровище влязоха в домовете на зрителите от Великобритания и не само. А сега някои от същите тези зрители искат да видят разказаното с очите си и да стъпят на българска земя.

"След излъчването знаем, че много хора се запалиха по идеята да дойдат в България и вече си купуват билети. Ако този епизод стигне до повече зрители, не само във Великобритания, а и извън нея, те ще могат да видят с очите си тази страна, да се поровят в историята, в традициите – какво по-хубаво от това?", това заяви Роб Диксън, посланик на Великобритания в България.

"В социалните мрежи четем отзивите на зрителите. Някои от тях вече си купуват билети за България. Вчера бях в Лондон и докато си вървях по улицата един човек ме спря, за да ми каже, че е гледал страната ви и е решил да си запази почивка за 3 седмици тук. Така че се надявам да докара още хора тук. Хора, които ще дойдат и ще уважат красотата на България", казва Бетани Хюз.

На сънародниците си разказва за българското вино. "Те наистина ще се влюбят в него! Казвам им да дойдат и да прекарат повече време тук, има какво да видят, ако прекарат 3-4 седмици. Аз съм вегетарианка и за мен баницата е нещо уникално! Няма да мога да я направя сама, но определено е нещо, което ще запомня от България", разказва тя.

За да бъде този филм факт – ръка подават и от фондацията „Америка за България”.

"Бетани сега подготвя следващ епизод. Аз мисля, че дори цяла година да остане тук и всеки ден да се излъчват епизоди за България, пак ще има интересни места и истории за разказване. Пътувала съм във всички краища на България – и в по-отдалечени райони, и в гъсто населени места – навсякъде има на какво да се насладиш", категорична е Нанси Шилър.

Бетани Хюз вече тръгва на обиколка за следващия епизод, в който ще докаже, че България е пълна със съкровища. Тайна е какво предстои да ни покаже, но само подсказва, че в следващия епизод герои ще бъдат и розите. Има само две седмици, в които ще заснеме всичко и ще се върне обратно в Лондон. Но вече е планирала следващото си идване тук – този път за почивка.

"Мога да прекарам цяла година тук и пак няма да е достатъчно. Ако България беше човек, щях да го опиша като една красива жена със силно присъствие, гъста коса, нежна, но едновременно с това силна", споделя още историкът.