Новини Транспорт

Испания глоби със 150 млн. евро четири нискотарифни авиокомпании заради злоупотреби с такси за багаж

   
Испания глоби със 150 млн. евро четири нискотарифни авиокомпании заради злоупотреби с такси за багаж

Нискотарифният превозвач Ryanair оглавява списък от четири авиокомпании, които са глобени с общо 150 милиона евро (163 милиона долара),от Министерството на защитата на потребителите на Испания за допълнително таксуване на ръчен багаж и избор на места, предаде испанският вестник "Ел Мундо".

Асоциацията на потребителите в Андалусия "Факуа" (Facua) приветства решението след години на съдебни спорове. Санкции са наложени и на авиокомпаниите "Вюлинг" (Vueling), "Изиджет" (EasyJet) и "Волотеа" (Volotea), като превозвачите имат право да обжалват глобите.

Това е най-голямата санкция за практики, ощетяващи клиентите, налагана от министерството. Въпреки че не е оповестена разбивка на санкциите, "Райънеър" е получила най-голямата глоба, смята "Факуа".

Властите започнаха разследване през юни 2023 г., за да проучат дали практиките на авиокомпаниите са злоупотреба и дали противоречат на разпоредбите.

Говорител на Министерството на защитата на потребителите потвърди, че разследването е в резултат на оплаквания от потребителски организации.

Четири практики на авиокомпанните бяха разследвани - таксуване на добавка за резервиране на съседни места за придружаване на деца и лица на издръжка, липса на прозрачност в преддоговорната информация относно крайната цена, която трябва да се плати, начисляване на допълнителна такса за ръчен багаж и недопускане на плащания в брой на летището за покриване на допълнителни услуги.

В него се казва, че въз основа на действащото законодателство авиокомпаниите имат право да определят размерите и теглото на ръчния багаж, който може да се носи на борда, но не могат да таксуват допълнително за това.

Асоциацията на авиолиниите, обединяваща компаниите, представляващи 85 на сто от въздушния трафик в Испания (ALA), заяви, че "глобите са непропорционални и ще навредят на потребителите, като премахнат възможността пътниците да плащат точно това, от което се нуждаят".

"Ние защитаваме правото на потребителите да изберат най-добрия вариант за пътуване", каза президентът на Асоциацията на авиолиниите Хавиер Гандара в изявление, добавяйки, че това решение ще принуди 50 милиона пътници, които пътуват само с малка чанта под седалката си да плащат за услуги, от които не се нуждаят", предаде Ройтерс.

Министерството на правата на потребителите не излезе с коментар.

"Райънеър", "Волотеа" и "Вюлинг" отказаха да коментират глобата, тъй като асоциацията говори от тяхно име. През 2019 г. испански съд постанови, че политиката на "Райънеър" за налагане на такса за ръчен багаж е "злоупотреба". Авиокомпанията обаче продължи политиката си, позовавайки се на търговската свобода на авиокомпаниите да определят размера на ръчния багаж.

Успехът на нискобюджетните авиокомпании и привлекателността на тяхната политика за ниски цени на билетите принуди други авиокомпании да спрат да предлагат услуги като безплатна храна и напитки или развлечения при полети на къси и средни разстояния.