Новини Транспорт

Top mobility ще пуска електрически велосипеди в курортите и в други градове

   

Радослав Маринов показа новите електрически велосипеди
  Капитал

Компанията Top mobility планира да разшири мрежата си от услугата за споделено пътуване, която предоставя електрически велосипеди под наем. Тя старира през март тази година във Варна със 150 колела. Идеята на фирмата е да разрасне услугата си с велосипеди в съседни курорти като Св. св. Константин и Елена и Златни пясъци, но и да стъпи в други големи градове из страната като столицата София, Пловдив, Бургас, Русе, Велико Търново и други, заяви пред „Капитал“ Радослав Маринов, ръководител екип онлайн маркетинг и продажби в Top rent-a-car, която е компанията – майка.

"Нашата амбиция е тази услуга да я пуснем в цялата държава - да започнем с големите градове и след това дори в по-малки населени места,", подчерта Маринов. Услугата за споделена градска мобилност на Top mobility работи чрез апликация за мобилни устройства. Велосипедите могат да се наемат и освобождават на специално обособени над 50 зони из града, което на този етап е препоръчително, тъй като приложението позволява паркирането да се случва в цялата зона за каране с изключение на тази, оцветена в жълто на картата в приложението. В бъдеще това ще се промени и ще е една от основните отличаващи услугата във Варна от останалите подобни.

При наемане на велосипедите е препоръчително използването на каска, а услугата е за лица над 16 години. Плащането е чрез добавяне на банкова карта, а цените са 1 лв. за отключване, 0.25 лв. за всяка започната минута и 0.05 лв. за престой при статус "пауза", докато велосипедът не се кара. От стартирането на услугата до момента първите пет минути от наема са безплатни за всички ползватели. Има и четири различни пакета - дневен, уикенд, седмичен и месечен. Цените за тях са от 5.90 лв. за дневен до 39.90 лв. при месечния. В тях са включени неограничен брой отключвания и минути, като в зависимост от пакета те са от 40 до 300.

Top rent-a-car е на пазара на пазара вече 20 години, като към днешна дата разполага с 2500 автомобила из цялата страна, 250 в Пловдив, където през 2020 г. компанията отваря свой офис. 100 от целия автопарк са хибриди или изцяло електрически, като той се подменя постоянно. Средната възраст на автомобилите на компанията в момента е около година-година и няколко месеца. Макар седалището на Top rent-a-car да е във Варна, по данни на Радослав Маринов между 65 и 70% от пазара им (по източник на приходите - бел ред.) е съсредоточен в София. Служителите в цялата страна са близо 200, като администрацията е основно в морската столица.

Освен в страната компанията се насочва към експанзия и извън нейните предели. Вече работи офисът ѝ на летище "Отопени Хенри Коанда" в румънската столица Букурещ. Там рент-а-кар компанията разполага с автопарк около 300 автомобила, но идеята ѝ е да се развива още. В семейството на групата влиза още Top Lease, която предлага оперативен лизинг на автомобили.

Мирослав Иванов