Новини Събития

Музеят Прадо показва забравена картина на Караваджо

   
Музеят Прадо показва забравена картина на Караваджо

Днес Музеят "Прадо" в Мадрид, Испания, показва пред широката публика забравената картина на Караваджо Ecce Homo (лат. "Ето човека"), съобщи АФП, цитирана от БТА.

Картината е с извънредно висока стойност, но дълго време не е била идентифицирана като платно на Караваджо. Преди време властите предотвратиха продажбата й за 1500 евро на аукцион.

Четиристотингодишната картина може да бъде видяна в музея до началото на октомври.

Изложбата не би била възможна без щедростта на новия собственик на картината, който е приел да я отдаде за временна експозиция на мадридския музей, съобщават от културната институция.

Ecce Homo е рисувана между 1605 и 1609 г. и изобразява Христос с короната от тръни. Това е едно от шейсетте платна на италианския бароков майстор на светлосянката Микеланджело Меризи да Караваджо (1571-1610).

Самият Караваджо е забравен от света на изкуството в продължение на три века, преди геният му да бъде припознат отново през 50-те години на 20-и век.

Според експертите масленото платно с малки размери първоначално е било част от колекцията на краля на Испания Фелипе Четвърти. След това е станало част от собствеността на неговия син Карлос Втори.

През 1823 г. картината е попаднала у испанския дипломат Еваристо Перес де Кастро, а впоследствие - у неговите наследници.

През 2021 г. платното е излязло от забравата, но е смятано за рисувано от ученик на испанския художник Хосе де Рибера, творил в началото на 17-и век. Рибера е бил голям почитател на стила на Караваджо.

Аукционна къща в Мадрид предложи картината за продажба с начална цена от 1500 евро. Сигнализиран от експерти, музеят "Прадо" се обяви срещу продажбата на база документални и стилови доказателства. Испанският министър на културата блокира аукциона.

Преди да бъде изложена в "Прадо" картината е била изцяло реставрирана.

Според испански медии платното е закупено за 36 млн. евро от британски гражданин, живеещ в Испания и е възможно да остане достъпно за широката публика след излжобата в "Прадо".

Ecce Homo няма да остане скрита в дома на новия си собственик, тъй като той желае тя да бъде част от изложби, достъпни за публика, под формата на отдаване, се казва в публикация на "Ел Паис".